21 noiembrie 2013

statia seismica Vrancioaia - Plostina

am fost la statia seismica Vrancioaia - Plostina . un fel de mini excursie , cu mai multe scopuri...
probabil ca o sa revin cu amanunte (drumul a fost extrem de greu...este foarte accidentat, era sa rupem Loganu si sa cadem in rape adanci de 100-200 de metri...)... pana atunci cateva poze ... si un filmulet...


senzorii seismici 



Antena directiva Yagi cu care am realizat legaturi radio , pt a testa nivelul de acoperire radio in cateva frecvente destinate radioamatorilor. (pt anumite aplicatii pe care vreau sa le dezvolt)
Respectiv vreau să montez un senzor/accelerometru, independent de senzorii stației seismice, care sa trimită printr-o legatura radio in timp real într-o frecvență de radioamatori, un semnal anume format de un accelerometru in timpul seismului, de la statia seismica Plostina (sau din acea zonă, nu neapărat din incinta stației seismice) până la București cu semnalul trecut via dealul Istrița pentru realizarea unui link radio permanent de la Plostina la Bucuresti cu scopul de a obtine o alarma inainte cu 15-20 de secunde premergatoare undei "S". Singura posibilitate de legătură radio din acea zona, este numai prin dealul Istrița, pt că si STS-ul tot asa comunica cu INFP date de la stația seismică. Am vrut să testez la fața locului posibilitățile de acoperire radio, ca sa vad exact care e cea mai bună variantă radio. Merge si prin Brașov și apoi București, dar este mai pe "ocolite". Sistemul pe care eu vreau să il dezvolt pt radioamatori, nu este o noutate,  el a fost dezvoltat in Mexic și in alte țări cu risc seismic ridicat, inclusiv in România prin automatizarea opririi centralei de la Cernavodă. De asemenea pt "publicul larg" există o firmă particulară care trimite aceste alarme pe niste pagere in banda VHF, si prin plătirea unui abonament anual se poate beneficia de acest serviciu. 

Eu vreau să elimin veriga slabă dintr-un "lanț" de alarmare, si anume "internetul". Pt ca noi ca radioamatori, având la dispoziție stațiile de emisie recepție, practic avem posibilitatea de a primi "in timp real" această alarmă. 

O să spuneți "la ce ne folosesc 10-25 secunde înainte de cutremur?". Păi haideț să vă lămuresc. Preferați să vă claxoneze o mașină când se află deja la un metru de dvs.? Sau preferați să vă claxoneze o mașină când se află la 30 de metri de dvs.? Sau, altfel explicat pt cine a făcut armata, când se știa de seara, "bă vedeți că la noapte avem simulare de alarmă pe unitate" nu  mai dormeai ca bușteanul și aveai toate pregătite, inclusiv te culcai pregătit psihic pt trezirea in șocul alarmei. Orice eveniment care este "predictibil" in orice măsură pt un om, îl pregătește psihic și acțiunile lui nu mai sunt acțiunile unui om "surprins". Este preferabil sa ai la dispoziție chiar si 5 secunde, sa poți închide focul la cratița care are apă clocotită pe aragaz, și să te îndepărtezi de ea. Sau să te îndepărtezi de un corp greu suspendat, in casă. Sau să poți deschide ușa de la ieșirea din apartament, pt a nu rămâne blocată și apoi după încetarea cutremurului sa te poți evacua. Orice secundă care "te pregătește" poate fi folosită în avantajul celui care primește alerta din timp. Dacă alerta se întâmplă seara, chiar și să ai timp sa iei lanterna, până s-ar putea să cadă curentul electric și sa rămâi pe întuneric, e ok. 
Acest sistem de alertare trebuie folosit "cu cap" si numai de persoanele "cerebrale" care pot lua niște decizii rapide, si in siguranță, în nici un caz nu ar trebui procedat așa cum se întâmplă de multe ori cu "panicoșii" care sunt in stare sa sară pe geam, și să își provoace mai mult rău decât dacă ar fi stat cuminți pe loc. 

Când o să avem și noi educația japonezilor in privința cutremurelor, abia atunci vor putea fi făcute publice de catre autorități, sisteme de alertare timpurie asupra cutremurelor. (părerea mea, peste 100 de ani, adică pt mine, niciodată) :D 

Va recomand sa căutați pe acest blog, in căsuța de cautare de sus, cuvantul cheie "cutremur", si sa citiți si restul postarilor privitoare la pregătirea pentru asemenea evenimente. 





PS: ca si voi am fost curios daca se pot prezice cutremurele. am intrebat direct la sursa . raspunsul a fost "da si nu"....in functie de multi parametrii...relativi... pe scurt , apare o anomalie magnetica , care s-ar transpune in VLF very low freqvency , gen un "vuiet" subsonic , si alti precursori seismici , dar aceste date necesita o analiza , uneori sunt "alarme false" generate de etc etc factori umani sau alti factori diferiti de un seism... (nu va inchipuiti ca daca tropaie 10 oameni se declanseaza senzorii...sau daca trece un tanc/camion... nu. sunt alt fel de "erori"...) (cercetati si voi pe net VLF - ULF http://yo9gjx.blogspot.ro/2012/11/vlf_18.html  sau http://www.vlf.it/ etc etc....)


later edit: acum o ora a fost un "mini" cutremur...4,4  grade

m-am informat singur:
13/11/21
La ora locala 08:38:52.0, in aria seismica Nereju - Naruja din arealul Vrancea ( DJ205d, Paltin, Elevatie 477 m ) s-a inregistrat un seism cu magnitudinea ML=4.4 si cu hipocentrul la adancimea D=90 Km. Epicentrul a fost localizat la distantele: 1.4 Km NE Paltin, 4.7 Km N Spulber, 8.2 Km N Nereju, 38 KM W Focsani, 71.4 Km NNW Buzau, 88.6 Km E Brasov, 109.8 Km NE Ploiesti, 109.3 Km W Galati, 158.3 Km NE Bucuresti.

Cutremurul s-a incadrat, in estimarea seismica actualizata la ora 01:33 si 08:13.