24 martie 2013

radio fara baterii

ca tot am vazut ca se cauta pe net , radio fara baterii , in loc de radio fara filtru , am zis ia sa public o schema de radio fara baterii .

deci RADIO FARA BATERII ...

este simplu de facut , trebuie o dioda cu germaniu , un condensator , o bara de ferita , niste lita , si o carioca mai groasa in care intra toata smecheria asta ... schema e banala dar daca nu stii un pic de electronica , macar cea de liceu, nu ai cum sa il faci.

sper sa va descurcati si sa va iasa acest RADIO FARA BATERII

SAU RADIO FARA BATERIE adica radio fara curent , pe intelesul lui gugle . :)))


iata schema :


si prin razboi soldatii tot asa ascultau radio la chestii de astea fara baterii, pt ca nah fiind pe front , nu aveai curent ...doh. sau corent :))) .... mai sunt variante de radio cu cartof si cuie , dar ala il voi prezenta intr-o editie viitoare. pana atunci , formatia noastra a luat sfarsit. :) .... aveti mai jos cateva variatiuni de scheme ...




preluare text urmator, de aici : http://byrev.org/ro/radio-cu-galena/

Schema este simpla:
- O lita de cupru, cat mai lunga posibil (zeci… sute de m)
- o dioda de detectie (se gasesc in aparatele radio vechi, este usor de recunoscut fiind din sticla)
- o galena de telefon (intensitatea sonora este mai mare daca impedanta difuzorului este mai mare. De regula telefoanele fixe vechi aveau galene cu rezistenta foarte mare … cele noi nu prea se preteaza)
- un fir pentru impamantare care nu este obligatoriu dar pentru o intensitate sonora mai buna este indicat.




schema cu selector de canale, condesatorul cv si transformatorul T-1 ajuta la filtrarea/selectarea frecventelor.
Asa ceva am experimentat cand eram mic copil (mic radioamator) , prin generala cred. Merge garantat mai ales daca sunteti in apropierea unui releu radio. In Timisoara de ex. merge 100% ptr ca releul radio de la radio craiova este practic in oras, pe langa MOLL ! Eu am facut experimente la o distanta de ~ 60 km fata de craiova si se auzea foarte bine.
Cel mai reusit a fost cand eram prin liceu cred, folosind un difuzor de televizor cu lampi, vechi, cu impedanta foarte mare, un fir de cupru cu o lungime de ~ 60m (legat in forma de T la dif) si cu impamantare. Se auzea si de la 10m distanta destul de bine.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu