la acest capitol , bucatarie , nu pot spune ca sunt prea "zeu" cum sunt in (multe) alte domenii, dar totusi ma descurc sa fac cateva chestii...de mancat .
(in cazul in care sunt litere lipsa , nu e problema , e doar tastatura pe care scriu , un pic mai mult defecta)
sa revenim.
o sa relatez si pt cei pe care capul, ii duce mai putin, de la inceput , cum se face.
in primul rand , daca va puneti problema , "cat costa?" trebuie sa va spun ca nu foarte mult , si chiar daca e mult, (adica gen 20-30 ron) iti iese o cantitate gigantica de pizza.
asadar , multe ingrediente , s-ar putea deja sa le ai prin casa (tu nu stii , dar ele au fost cumparate mai demult de ma-ta , sau de nevasta / prietena)
deci presupunem prin absurd , ca unele chestii le ai deja
(nici o data nu am inteles de ce la scoala demult , ne punea sa presupunem prin absurd. pai daca e absurd , de ce chil mai trebuie sa presupunem ? ne ajuta la ceva ? nu. pt ca e absurd din start presupunerea..)
asadar presupunem ca ai deja in cocina in care stai , pt ca asa iti zice tot timpul mama/nevasta/prietena , "este o cocina de porci aici !!!" :)
- paine (in primul rand) , ulei , unt , (ar fi bine niste masline in uleiul lor ) (eu de ex am masline in ulei cu cimbru macerat) , un ou sau doua, juma de cana de lapte , sare piper , o cratita de fonta sau ceva asemanator, chiar o tava se recomanda.. (eu nu am gasit-o si am folosit ce mi-a venit la mana , o cratita)
o rosie, doua ,juma de ardei gras... branza / cascaval... deci in principiu basic-ul din care nu poti face neaparat o pizza , dar despre care e nevoie in realizarea cu succes a unei pizze rapida si buna.
bon . acuma ce nu ai , si te duci la buticul din colt sa cumperi. in cantitati minimaliste , ca si cum ai fi un muncitor pe santier si vrei sa iei masa sus pe schela . (stiu ca nu iti vine sa crezi , dar presimt ca nu ai luat bac-ul , si o sa ajungi doar daca ai noroc , muncitor necalificat pe santier . )(aici eu "vorbesc" cu baietii in principiu , pt ca fetele de obicei stiu sa faca mai multe chestii de mancare , decat o pizza amarata ,facuta pe r4epede inainte)
ce cumperi : pai asa . vezi ca e un salam picant cu fata unui boier barbos, foarte bun (daca nu stii cum arata un boier, nasol) cumperi juma de salam , in centimetrii , vreo 7-8 (cam cat scula ta :) ) (daca esti tupeist , il cumperi pe tot. are vreo 20 de cm... cam cat a mea :D ) sa nu il felieze !!! nu esti retard stii si tu sa tai cu cutzitu' . daca il feliaza , ti-l feliaza cu tot cu "coaje" (invelitoare) si te chinui ca naiba sa belesti fiecare feliutza.
DECI NU FELIAT !! URLII LA VANZATOARE, CA ELE AU INSTINCTUL SA LE FELIEZE TOLOMACILOR SALAMU' , de parca am fi retarzi cu totii...
o cutie MICA!! de porumb , nu iti trebuie mult , oricum jumate din cutie o sa o mananci cat se face pizza , ca e prea bun porumbul ala fiert. vezi ca astia cu buticurile , cumpara ieftin porumb ARO nus pt ce hiper-market si ti-l vand tie la ora 23'00 un pic mai scump. e super bun. ia din ala.
un borcan de ciuperci , cel mai ieftin . 2 carnati de gratar . cea mai slanina pe care o vezi acolo , cu boia , e mai buna. iei o bucata mare , ca e ieftina , si oricum tine mult in frigider , si sa vezi ce buna e peste 2-3 zile cand dai in benga si nu ai ce manca , cu 2 felii de rosii ...
un tub de ketcup , de care vrei iute , dulce ..etc ieftin sa fie ..tomi etc..
vezi ca este un fel de toba , foarte buna ,taiata marunt. (nu aia cu bucati mari , pt ca sunt bucati mari de gelatina. adica nimic. ) ia si 2-3 felii de toba. (la pizza nu pui decat 1 ..restul pt zile negre)
recapitulare pe scurt : salam picant cu boierul barbos pe eticheta. cutie mica porumb ARO. borcan mic ciuperci. 2 carnati gratar . cea mai slanina cu boia. ketchup . eventual toba.
daca nu ai deloc in casa , mai trebuie . juma de paine feliata , 2 rosii , branza / cascaval , 1-2 oua , ardei , masline , ulei (de masline eventual) ,unt , cimbru , piper sare . cimbru trebuie neaparat . esti cel mai bou daca nu pui un pic de cimbru .
daca ai un tub de branza topita , poti sa pui asa la misto o spirala hipnotizanta cu 2-3 spire CCW la intervale regulate π 3, 22⁄7 , in formula urmatoare:
Numere iraționale și probabil raționale: γ – φ – e – π |
|
Sistem de numerație | Evaluarea lui |
---|---|
Binar | 11.00100100001111110110…[1] |
Zecimal | 3.14159265358979323846264338327950288… |
Hexazecimal | 3.243F6A8885A308D31319…[2] |
Aproximări raționale | 3, 22⁄7, 333⁄106, 355⁄113, 103993/33102, ...[3] (în ordinea crescătoare a preciziei) |
Fracții continue | [3; 7, 15, 1, 292, 1, 1, 1, 2, 1, 3, 1, 14, 2, 1, 1, … ][4] (Această fracție continuă nu este periodică.) |
Trigonometrie | radiani = 180 grade |
deja daca ai gresit la calculele de mai sus , nasol. nu o sa iti iasa pitzoaca.
:)
bon . esti in bucatarie cu tot ce am spus mai sus ,plus un aragaz cu cuptorul functional . cuptor pe gaze. la electric nu merge, nici microunde. trebuie aragaz cu gaze. naturale sau butan / propan , imbogatzit cu mercaptan. neaparat.
revenim.
ai toate ingredientele insirate pe masa:
acuma tu o sa zici , "pai nu ai respectat formula pi la branza topita". nu ai tu treaba, eu sunt un zeu-centaur, stiu ce fac , si manageriez perfect orice situatie scapata de sub control. cum ar fi spirele dezordonate de branza topita. tu sa nu faci ca mine. eu sunt expert. faceam pizza de asta , in anii '90 cand tu probabil nu erai nascut.
in primul si in primul rand , CEL MAI IMPORTANT!!! NU SARI ACEST PAS.
da drumu' la cuptor , la maxim . da fara nimic in el. doar aprinzi arzatorul si il dai la maxim. atata tot. primul lucru. inchizi usa , si faci mai departe ce zic eu. pas cu pas. cu mare atentie.
(mai da-i in chil pa varza pa astia cu pitzariile lor, sa vezi ce pizza tare iti va iesi tie daca respecti exact ce o sa iti zic) (plus ca te poti apuca mai pe ziua , si cand vine nevasta /prietena acasa , ii faci o "supriza" culinara cu cea mai tare pizza de pe planeta TERRA . ){adica Pamant , aici unde salasuim noi}[asa mai spun unii, Terra] (niste figuranti)(hipstari)
bon. esti gata ? hai sa incepem.
ai toate ingredientele despre care am povestit mai sus , pe bancul de lucru. (cuptorul tre sa se incinga rau in acest timp)
gaseti tava nemernica , (pe) care la mine s-a ascuns pe undeva . daca nu o gasesti , nu abandonezi . cauti o cratita din fonta , ceva . nu tuci de mamaliga . si nu cratita cu zsmaltz pe ea . nici tigaie cu maner (de oricare ar fi el) daca gasesti un vas , sau tava de sticla "jena" e bun. adica sticla termorezistenta . cred ca ai primit ca dar de nunta asa ceva . vezi ca e pe undeva ascunsa, pt ca nevasta-ta nu foloseste nici o data acele vase de jena. pot fi mai multe in set. este o sticla groasa, si s-ar putea sa scrie pe ea ca e termorezistenta. daca nu esti
sigur , cauta in continuare cratita de fonta . in principiu o foloseste nevasta-ta la sarmale . asa o recunosti care e.
eu ca un guru in fast-pizza , recomand cratita de fonta , pt ca disipa caldura mai incet si riscul sa arzi smecheria e mai mic. in tava e mai dificil un pic.
in fine , revenim.
ai cratita in fata .
taie 2-3 bucatele mici de unt ,si le pui pe fundul cratitei . ca si cantitate , cum ar fi 2-3 acumulatori de telefon.
pui un pic de ulei (daca ai de masline e mai bine) pe fundul cratitei. o pelicula uniforma peste tot.invarti in spatiu cratita pana se acopera tot fundu' cu ulei.
iei feliile de paine si le inmoy un pic in lapte . nu e lapte ?merge si cu un pic de apa, de la ghi/chiuveta.
le potrivesti ca pe minciuni pe fundul cratitzii . (scriu pe intelesul tutulor) :) adica le indesi pe toata suprafata una in alta ,fara sa ramana goluri , de aer. le aplatizezi un pic ,ca nu o sa vrea sa stea asa.
bun. inca o data , am uitat sa spun . cantitatile din fiecare chestie sunt foarte mici . ne referim la 5-6 felii de salam, 10-15 bucatele de 10-15mm de carnat de gratar , 20-30 de bucati zlanina , mici cam la 1cm , juma de felie de toba , 2-3 linguri de porumb , 1 sau 2 rosii mici , 1 ou maxim 2 . masline (fara samburi) vreo 20 , cascaval /branza 2 -3 felii taiate mai mari sau mai mici , cum vrei. cimbru nu foarte mult, un betigas de 5-6 cm farmitzat pe toata suprafata.
deci pui peste blat, care e format din felii de paine ( acuma un mic secret : daca ai un cuptor de paine pe langa tine , te duci si ii ceri vanzatoarei , o paine necoapta . si o sa iti dea un bulgare de coca . ala e perfect pt asa ceva. il intinzi cam la juma de cm pe fundul cratitei si esti deja next-level)
deci pui rosiile pe blat . taiate feliute mici . pui maslinele, cimbrul , apoi cascavalul (poti sa il razi daca vrei )
apoi carnatu' de gratar , apoi salamul , totul super uniform imprastiat , apoi zlanina , apoi porumbul, cateva bucatele de toba , apoi ciupercile , checiup-ul , si oul il bati intr-o farfurie, si pui ceva mai multa sare in el , gen 3-4 varfuri de cutit , bazate. daca ai branza topita , trage si cateva spire mai bazate peste toata smecheria. e ok sa fie un pic mai multa , ca se topeste oricum si lucreaza ca un liant intre componente . arunci la misto , 2-3 lingurite de ulei de masline , peste toata smecheria .
imprastii oul peste tot, si pui si un praf de piper . (nu pui piper ca dementul mult , un pic asa ....puf ..puf..)
(eu mai demult am avut ceva condimente intr-o cutie cu mai multe compartimente, si am pus si un praf de menta ,foarte putin , un pic de chilli , si foarte putina boia dulce)(dar asta e pt expert-level deja , nu te baga daca nu stii exact ce faci acolo)
asa trebuie sa arate inainte de cuptor :(nu are nimic daca ceasul e 23'41 , atunci iese pitza mai buna)
este bine sa faci o poza cu data si ora super-imposed , pt ca te va ajuta la calculul timpului cat trebuie sa stea la cuptor. pt ca iti zic eu , o sa te bagi la un film cat sta la cuptor ,si nu o sa mai ai notiunea timpului.
deci avem fara sa presupunem prin absurd , cuptorul mega-giga incins. deschidem usa , si manevram butonul corespondent arzatorului din cuptor , in sensul micsorarii flacarii . o facem mica de tot , aproape de minim . adica gen nici sa palpaie sa se stinga ,doar un pic mai mare . dar spre minim. toata smecheria sta in temperatura acuma. pizzele de la restaurant de aia sunt foarte nasoale si au gust de nimic, pt ca le "grabesc" din foc , le forjeaza sa se faca repede , pt ca sunt multe comenzi ... iar cuptorul cu lemne , da o temperatura ideala, spre mica , si constanta , datorita caramizilor care mentin temp si nu au inertie termica . a nu se confunda caramizile care vin la interiorul cuptorului, cu caramizile refractare , alea fac invers , nu lasa caldura sa treaca prin ele. gen cum au navetele spatiale ,caramizi pe suprafata de contact exterioara a navetei ,ca sa nu se topeasca de la frecarea cu atmosfera... ne pierdem in amanunte...
bon.se baga cratita in cuptor cu focul mic. orice mancare , dar absolut oricare , iese perfecta , daca se coace (prepara) incet in timp la foc mic. mancarea nu trebuie grabita pe aragaz (sau in cuptor) incet si sigur (sau incet si apasat) :D
din acest motiv poate ati auzit ca fasolea sau mancarea de cazarma , este foarte buna. pt ca se face incet si in cantitati mari . (acolo sunt niste cazane care functioneaza cu aburi) (nu se poate prinde fasolea ,pt ca nu exista foc deschis care sa parleasca fundul ceaunului)
toata smecheria , pizza , trebuie lasata in principiu , la foc mic , vreo 3 sferturi de ora , spre o ora . cam la juma de ora te uiti si vezi cum arata. oricum cand e aproape de final , trebuie sa miroasa incredibil de bine. o sa ramai socat de ce pizza poti face acasa. o sa iti dai seama dupa miros , ca e altceva . pe margini s-ar putea sa fie un pic arsa , "this is not a malfunction" .este normal . ca si inaltime a stratului minunat de componente , acestea trebuie sa scada destul de mult .
cand au trecut aprox. 45 de minute , si consideri ca este facuta pizza , (oricum doar oul tre sa se coaca, pt ca restul componentelor nu au nevoie de temp prea mult timp ca sa se coaca ) nu o scoti din cuptor . deschizi usa (cuptorului, nu usa de la casa) , inchizi focul , si lasi cratita unde e . nu o misti nici un milimetru. pt ca poate exploda cu schije :) o lasi pe pozitie inca vreo 10-15 minute . nu mai mult. in acest timp , zeul pitzzar , are grija sa definitiveze capodopera . este esential sa pleci din bucatarie in aceste 10-15 minute cat mai are de lucru zeul pitzelor. daca stai acolo , el nu isi poate face treaba . de fapt nici nu apare daca e vreo prezenta umana pe acolo. trebuie sa pleci in alta incapere. (daca ai catzel/pisica ,si acestia trebuie scosi din incapere pt ca zeul s-ar putea sa ceara un sacrificiu , introducand pisica /catzelul in cuptor)
gata . asta e tot. scoti cratita din cuptor , o pui pe ceva fund de lemn , si poti incepe sa mananci . daca vrea si "consoarta" , ei ii pui intr-o farfurie plata , o bucata 1/4 din raza πR2 a cratitei . ea nu are voie mai mult , ca se ingrasa. tu manaci din cratita . are gust mai bun asa.
asa trebuie sa arate cand o scoti din cuptor
VA URAM , POFTA BUNA ! :)
data viitoare , poate scriu despre cum sa iti prepari cea mai buna ciorba de burta ... si cum sa faci un gratar intr-un stil profesional.
update azi :) inca o pizza rapida si buna :)
cred ca aceasta postare va fi updatata in permanenta... :))))
mai jos este prezentata o pizza "la inaltime" ...la propriu :)
(au fost 2 tavi precum cea din poze )
pentru cei pasionati de telecomunicatii radio, mai jos aveti la dispozitie reteta de pizza , intr-o transmisie radio cu un codec in standard militar RFSM2400 MIL-STD-188-110A BAND 0,3-3,3KHZ 2400BAUD CARRIER 1800HZ
ar trebui sa va fie foarte usor , atata timp cat aveti parametrii de codare si standardul transmisiei . pis a cheic.
:)
sau poate preferati codecul GSM ? pff...to easy. RFSM RULLLZZZ !!!
(asta inseamna sa fii mafiot. trimiti o reteta de pizza , pe un satelit de comunicatii militar SICRAL-SATCOM (dezafectat, dar inca "militar" ) :D
update...inca una... ...
UPDATE 23 OCT 2019 ANOTHER ONE :)))
Update 20 Mai 2020:
inca doua versiuni V2.1 si V2., pe care le-am facut zilele trecute. Versiunea 2.1, cu carnaciori afumati, salam, bacon, muschiulet, telemea de oaie, mirodenii, masline, ciuperci, cascaval, porumb, kechup, oua, lapte, unt, ulei masline. Si versiunea 2.2, care mai contine si rosii, pe langa ingredientele de mai sus.😊
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu