O sa incerc sa fiu cat mai succint, si la obiect. Nu o sa pot. Asta e.
Mai demult cine stie, din comunitatea radioamatorilor, am cumparat un repetor TMO Tetra. Inca din start m-am lovit de problema alimentarii. Cele doua module Site Controller-ul si Base Radio-ul, necesitau o tensiune de 48 de volti cu un amperaj de minim 25 A. Atunci pe loc, deoarece eram curiosi daca macar echipamentele se "aprind", am inseriat cu greu 4 acumulatori de 12v destul de lesinati, ca sa fac rost de 48 volti sa le dau drumu asa de verificare.
Modulele s-au aprins, dar BR-ul a murit aproape instant, deoarece avea nevoie de amperaj mare.
Apoi a venit vara, si ne-am vazut fiecare de concedii, field-day-uri si alte distractii pe afara, la munte sau la mare. :)
Cand ne-am trezit, era toamna.
A ramas stabilit ca atunci cand va fi vajul afara, si zapada de un metru (how about no?!) o sa ne ocupam de repetorul TMO, sa zgarmam setari in el si sa incercam sa il punem pe picioare.
A venit toamna, si zilele trecute m-am dus prin targ la Valea Cascadelor, in ideea de a ma vedea cu niste prieteni radioamatori si de a cumpara niste roti motorizate de hover board, sa ii fac lu' fi-mea un karting in genul cum aveam eu cand eram mic, doar ca al meu era cu rulmenti de Raba...nu aveam nici macar roti cauciucate, daramite roti cauciucate cu motor incorporat..
Bun deci m-am dus in targ, si am gasit rotile de care aveam nevoie. Dar stai! Asta nu e tot.
Unul din bunii mei prieteni si cunoscut radioamator, YO3BZW Nea Radu, imi aratase mai inainte cu cateva saptamani, la o intalnire a radioamatorilor de la Targoviste, niste poze cum ca ar fi avut un pico-repeater tetra pe care l-a dat, uitand ca eu ma ocup si sunt pasionat de experimente in acest mod de lucru. I-am zis ca in cazul in care mai face rost, sa ma anunte. Si a facut rost. Prin urmare, m-am dus la el acasa sa iau pico-repeaterul, pt ca e de putere mica, de aia ii zice "pico".
Si cand am fost la Nea Radu sa iau pico-repeater-ul, am vazut prin diversele chestii pe care le are, pt ca are destule, o sursa de server destul de mare si cand l-am intrebat de cati volti e, mi-a zis de 48v. Instant in cap mi-a venit gandul ca eu la repetorul TMO Tetra am nevoie de o sursa de 48 volti. Pe sursa scria 48v la 30 A. Fabricata pt serverele Sun Microsystems. Bun, deci exact ce imi trebuia. M-am uitat si arata bine sursa. Am grabuit-o, si pe langa am mai grabuit si vreo 2-3 maruntisuri, printre care si un ESC (electronic speed controller) de trotineta, care imi trebuie la kartul lu' fi-mea.
Si aici incepe partea tehnica cu modificarea sursei.
Cine s-a mai jucat cu surse de servere, stie ca acestea sunt destul de greu de pornit, fara serverul in sine, pt ca sursele au in interior niste procesoare care comunica bidirectional direct cu serverul diversi parametrii si comenzi. Pentru sursele de servere uzuale, deja s-au ocupat altii de modificari si tot felul de hackuri, si se gasesc pe net deja informatiile ce pini sa strapezi si cum sa faci ca sa pornesti anume sursa. Dar pt sursele de server "obscure", cum este aceasta XA187-SUN , nu gasesti pe net absolut nici o informatie. Doar gasesti de cumparat refurbished sau NOS. Am scormonit tot internetul, si nu am gasit absolut nici o informatie tehnica, despre aceasta sursa.
Am desfacut sursa, am stabilit care este intrarea de 230 volti, si care e iesirea de 48 v. Plus si minus. Foarte solid si robust construita. Inauntru aerisita si fara piese inghesuite. Aveam de la niste incarcatoare defecte de la Turnigy, niste mufe XT60. Am decis sa le pun pe iesire, deoarece se poate masura usor si pot fi foarte usor interconectate cu alte echipamente.
Sursa este dotata cu 4 leduri care semnifica diverse stari. Unul din leduri este prezenta tensiunii de retea de 230v. Atunci cand este alimentata sursa, dar nu pornita, se aprinde ledul acesta. Mai este un led care semnifica pornirea sursei si indica tensiunea de 48 de volti pe iesire. Inca un led este galben, si se aprinde atunci cand sursa intra in protectie din diverse motive. Ultimul led este albastru, si nu imi dau seama ce face, ideea e ca se aprinde si se opreste sursa o perioada de timp din momentul in care s-au atins anumiti pini din partea de comanda, si dupa un timp de la inlaturarea strapului, reporneste singura.
Butonul basculant este pus de mine, pt pornirea sursei.
Si acum pinii. Initial am crezut ca o sa fie mult mai greu sa o pornesc, avand ceva experienta de la alte surse de server, care unele au nevoie de 3 pini strapati, altele si de pini strapati si de rezistente, sau alte complicaciuni.
Neasteptat aceasta sursa se poate porni fara server, foarte usor. Se strapeaza doar cei doi pini din poza. Ultimul de jos stanga, cu ultimul de jos dreapta.
Pe randul de jos, in partea dreapta penultimul, daca se face strap intre pinii de pornire si acest pin, din starea de functionare, se opreste sursa, si se aprinde acel led albastru. Sursa se mentine oprita inca vreo cateva secunde chiar dupa inlaturarea strapului. Deci acest pin e nefolositor.
Mai sus cu un rand, fata de cel de jos, in stanga, regasim tensiunea de 5 volti. Doar masurabila cu aparatul de masura, pt ca aceasta tensiune nu poate fi folosita nici la 200mA, (fata de 1,5A cat scrie pe carcasa) pentru ca la conectarea oricarui consumator, oricat de mic, sursa intra in avarie, si se opreste aprinzandu-se si ledul galben. Pornirea se poate face abia dupa ce sursa a fost complet deconectata de la 230v. Mai sus cu inca un rand sunt probabil nivele digitale, pt ca pe aparat nu aparea nimic. Si sus de tot, tot asa regasim tensiunea de 5 volti, la fel de nefolosibila. Probabil sursa asteapta de la server un semnal de confirmare in bucla pe unul din pini, si anume ca tensiunile sunt ok, si poate debita in continuare curent. Oricum, nu ma interesa tensiunea de 5v la 1,5A. Deci retineti, tensiunea de 5 volti nu se poate folosi sub nici o forma. Am pus un butonel care mentine strapul pe cei doi pini, si dupa alimentarea la 230v , pornesc sursa din acel butonel. Cred ca sursa poate porni si direct, la prezenta tensiunii de 230v direct, cu butonul comutat. Nu am testat sa vad de asemenea daca poate porni direct in sarcina. O sa vad pe viitor.
Va dau un tips and tricks... o sa va chinuiti mult sa desfaceti carcasa, chiar daca are un singur surubel care o tine inchisa. Nu trageti de ea, ganditi bine de tot, pt ca trebuie sa faceti ceva anume in zona coolerelor, ca sa o puteti deschide. Altfel trageti ca ghiolbanii, si nu se desface, si mai si stricati ceva pe acolo. :))) Si eu m-am uitat ca maimuta la ea vreo 3-4 minute, pana sa figurez cum se face. :D :))))
A da, si tensiunea este de 46,8-47 volti. Nu e 48 in cap.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu