joi, 22 octombrie 2015

cum platim degeaba tehnologia

pai cum ? pai uite asa:
se dau 2 hardisk-uri fabricate la cativa ani distanta. unu de 180Gb WD (western digital) si altul peste cativa ani , de 1Tb , tot WD .

ce sa vezi ? placile electronice sunt aproape identice . evident sunt cateva mici schimbari , cum ar fi mufa SATA , fata de mufa ATA 100 .. si mufa de alimentare , de la 4 pini (foarte buna de altfel , pt ca o sa vedeti mai jos ce s-a intamplat cu o mufa de alimentare sata...)dar stai ! asta nu e tot. daca dai o carca de bani , noi o sa punem aceleasi chipset-uri ! fix aceleasi cipset-uri , doar ca un pic aranjate pe placa altfel .(a da am schimbat si cateva litere la indicativele de integrat, dar "tu" oricum nu stii ce am bagat in ele ... deci putem sa le facem fix la fel... )
evident cip-uri fabricate de aceleasi firme , si demult , si mai nou .

cumva ATA 100 era limitat electronic ? la viteza de transfer ? naaahh nu cred. au dat (la acea vreme) tot ce se poate.
SATA cumva e cel mai rapid ? (pt standardul ata) naaahhh nici macar. am scos ssd-uri acuma . asa ca arunca la gunoi hardurile ata si sata.

desfacusem mai demult un harddisk. avea loc inauntru pt 3 platane , dar ce sa vezi ? el era fabricat doar cu un platan. de restul erau saibe pana sus.
bine inteles ca m-au convins ca e o mare afacere sa imi iau un hard de 5Tera.. care peste 3 ani , o sa dispara cu desavarsire ...pt ca "dar stai! avem cloud storage" , arunca si ssd urile ...

da e diferenta mare de la 180Gb la 1 Tera ... dar ba prea seamana intre ele placile electronice. inclin sa cred ca puteau la fel de bine sa scoata direct standardul sata... sa nu mai treaca prin ata... dar nah , trebuie vanduta incet tehnologia..

lasa ca prostii nu stiu. trebuie sa cumpere de la noi "tehnologia noua" . pe care noi o livram cu tzaraita , ca sa se vanda
pai imi spune mie WD ca atunci cand au scos hardul ala de 180Gb , nu aveau in magazie deja hardul de 1 Tera?

nu stiu de ce , dar o sa vedem peste cativa ani daca am avut dreptate : hardul de 30-40 Tera , intr-o singura "cutiuta" neagra , exista deja (probabil la aceasta ora , "armata" si stim exact la care "armata" ne referim, il are deja. poate e doar o teorie. a conspiratiei. ar putea fi o coincidenta. ar putea fi. :) )

stik-ul de 128 si 256Gb , se gaseste deja pe piata. le este greu sa scoata un stick de 2 , 3 ,4 tera ? nu cred. daca poti si ai tehnologia sa faci la diferenta de 2007-2009  , 180Gb -ATA , 1Tb - SATA...

si acuma bonus: (track)

zilele trecute mi-a iesit fum dintr-un calculator cu 8 core-uri si 32Gb ram.
cand am vazut ca iese firicelul de fum din unitate , am zis "gata , s-a autodistrus , pt ca i-a 'trecut' viata calculata in cip-ul de bios :))) "

nu era chiar asa , dar pe aproape.
umblasem mai devreme in unitate sa aranjez cablurile pt ca de vre-o 2 saptamani , statea deschis fara capac unitatea , in ideea ca o sa o curat de praf. (nu s-a intamplat) si am zis hai sa inchid unitatea ca se pare ca prea curand nu o sa o curat de praf. si am aranjat cablurile frumos , si i-am pus capacul.
cand am pornit sursa din butonul de pe spate imi beam linistit apa minerala si , iese fumu' iese fumu' , arde focu arde focu' ...hai afara, hai afara...


m-am cacat pe mine !! am zis a luat foc octocore-ul ....asta i-a fost gata .am scos capacul si ma uitam in zona de unde iesise fumul , pe sus , ca are gaurele si sus unitatea , unde sunt 2 coolere.
zic ba e in zona ram-ului...a luat foc ram-ul...ma uit nimic. ma uit la podul de sud , nimic . ma uit la podul de nord , nimic. podurile bune :) ma uit la podul de vest, la fel nimic.
ba ce a luat foc? nu se vedea nimic ars.
l-am bagat in priza si i-am mai dat un power. cu ochiu geana , inauntru.

fara nici o legatura , inca un clip tampit....

bon revenim:
ii dau power. fum fum , iese focul din nou. ahaa. am vazut de unde . il opresc repede.
iesea fum dintr-un hard. da ma. din harddisk iesea fum.
thaaa.
scot hardul , si sa vad, care e situatia.
ce se intamplase: pt ca sunt cu capul , am pus pe unitate o super-mega-giga sursa de alimentare.
ba una cat sa duca centrala Cernavoda. atat era de puternica , ca porneau toate barele de tensiune , 12 , 5 , 3 si etc , fara sa se sinkiseasca de scurtul de pe alimentare , de pe mufa sata de la hardisc
da ma : s-au atins inauntru, in rahatul de mufa, pinii de + si - de la alimentarea sata a hardului.
soc si groaza . se topise mufa impreuna cu mufa de la hrad... zic gata l-am pierdut si pe asta..
am taiat mufa , am izolat firele si i-am mai dat un power , crezand ca ceva tot s-a ars in sursa. NOP. a pornit perfect , ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.
apoi am curatat contactele explodate de la hard , am pus alta mufa de alimenatre sata , si  hardul la loc. a pornit ma. deci gata . l-am reparat si pe asta. pt ca pini aia subtiri de alimentare sata sunt cate 3 pe ramura , de + si - si 0v

deci erau mai bune mufele cu 4 pini din aia grosi.. mult mai rezistente. (am cunoscut pe cineva care a reusit sa bage invers o mufa din aia cu 4 pini grosi :)))) hahah credeam ca nu se poate)(ba da se poate)

da ma deci a luat foc ramura de 5 volti...
 da si sursa dementa : nu isi da seama ca e catamai scurtcircuitul pe bara de 5 volti ??? cum tu dai asa voltaj cu amperaj in nestire , ca sa sudezi sa faci scantei si flacari galbene , si nu intra in protectie... naaahhh topim tot... asa ceva...

o sa mai comasez o reparatie in aceasi postare , ca "e toate cu harduri"...

asadar mai jos , inca un hard explodat....

 am mai reparat un harddisk.... nu era important hardul in sine (este mic , de 500Gb) cat informatia de pe el... reparatia a durat de la 21;30 pana la 00;30 ... pacientul a fost operat cu succes. este o premiera in spitalul-atelier (de campanie) deoarece s-a intervenit direct pe partea nervilor razpunzatori de interfata SATA si drivere de curent pt platane/capete de citire. interventia "chirurgicala" a fost una foarte complicata , deoarece s-a desfasurat "pe cutie craniana deschisa" cu pacientul treaz si constient pe toata durata operatiei. — at Salajean Atelier.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu