27 ianuarie 2021

reparatie combo Philips MX5100VR

 Pe repede postare:

 

Un bun prieten, si totodata nashul meu, are de ceva timp un amplituner combo Philips MX5100VR. La care evident, tine foarte mult. Pt ca se aude bine. Este genul de scula, cum nu prea se mai fac acum. Cu surse separate pt putere, traf si comutatie pt partea logica, si restul "digitalelor".


Zilele trecute m-a sunat ca nu mai merge jucaria. A verificat sigurantele, si erau bune. I-am zis ada-l sa vedem care e treaba. Intradevar, era mort complet. Nu chitaia nimic. In mod normal, nu m-as fi apucat de aceasta reparatie, pt ca e foarte costisitoare, consuma mult timp, si ai toate sansele sa muncesti si sa nu functioneze. Pt ca se mai intampla ba sa se rupa o banda felxibila, ba sa se strapunga cine stie ce componenta sensibila la descarcari statice, adica pui mana pe acolo pe cablaj, si pt ca ai cativa volti statici in tine, se descarca in acea placa si strica ceva de nici nu stii ce s-a bushit, sau mai pot fi stricate si alte componente pe care la verificarea initiala, nu le descoperi ca fiind defecte. Si de bine ce schimbi ce e ars, se arde iara, pt ca mai sunt inca componente stricate pe placa.

Dar nashu' a avut mare noroc, si operatia a reusit. Mai jos descrisa pe larg.

 Bun. Avand in vedere ca totusi e nashu', am zis hai sa ma inham sa incerc sa il repar. :) Mi-am luat toate masurile de precautie electrostatica, si am purces la demontarea agregatului.

Complicaciunea de pe lume. Placi peste placi, zeci de surubele, module, si cabluri panglica pe care daca nu stii sa le scoti, strici si conectorul de pe placa, rupi si traseele din acea banda flexibila. A trebuit sa demontez jumate de amplituner, ca sa ajung la cele 2 surse de alimentare, separate. Mai exact toata partea de dvd-cd player, impreuna cu logica de comanda. 

Apoi am demontat toate despartitoarele de plastic, care separa inalta tensiune de joasa tensiune. Am desfacut 7439 de benzi si conectoare cu pin. Intr-un final am reusit sa am pe bancul de lucru, sursa principala de alimentare, sursa in comutatie, cea care raspunde de partile logice, si de voltaje mici pt procesoare si ce o mai fi, si sursa de putere pt partea de final audio. (care sursa e cu traf clasic)

Amplitunerul are un ventilator mic, care trage aerul cald din carcasa, dar dupa capul meu cam mic dimensionat, avand in vedere ca mai toate etajele si modulele merg calde spre fierbinti. Ati ghicit, ca orice chestie care are un cooler, si nu este demontata niciodata pt curatare, avea inauntru praf si "dopuri" din praf. Dupa ce l-am suflat bine cu aer comprimat, am luat in calcul sa ii mai pun inca un cooler suplimentar care sa bage aer in interior si sa lucreze odata cu ventilatorul de evacuare. La functionare "lenta" coolerele nu se tureaza mai tare de 6v din 12 cat pot ele. Pe masura ce se incalzeste, coolerele se tureaza mai tare.

Avand sursele pe banc, m-am apucat sa masor chestii. Condensatorii erau evident uscati, pt ca dupa cum ziceam, sunt in zona radiatoarelor de la mosfet-uri care se incing destul de tare. Le-am scos valorile pe hartie, si a rezultat o lista lunga de condensatori de schimbat. Masurand diode si tranzistoare, am ajuns la un mosfet ars, si un npn , tot ars. Evident pe langa si o rezistenta de 2,7ohmi. la 0.25w, rezistenta care nu a fost de gasit la magazinele de pe Maica Domnului. Am incropit-o din 4 rezistente de diferite valori, ca sa rezulte 2.7ohmi. 

Reparatia a durat mai multe zile, pt ca am schimbat efectiv toti conzii de pe surse. Intre noi fie vorba, conzii moderni, nu tin cat au tinut conzii originali. Am patit de multe ori, sa schimb conzi prin surse in comutatie, si sa cedeze dupa 6-7 luni, condensatori noi nouti, cu marele nume pompos "low esr". Asadar, condensatorii originali mai ales cei facuti pe vremea cand sculele se faceau cu simt de raspundere, tin mult mai mult decat petardele astea noi noute luate din magazin. Chiar sunt curios cat o sa tina acesti condensatori, in raport cu cat au tinut aia originali. Nu imi e rusine nici cu tranzistoarele de  fabricatie "noua". Pocnesc ca floricelele, indiferent ca sunt "originali", made in China, sau Taiwan, ori alti fabricanti "de incredere". 

Pt ca a durat multe zile reparatia, cand a trebuit sa montez totul la loc, ce sa vezi??!! nu mai imi aminteam ordinea demontarii si cum vin matzele prin amplituner. :)))) Mi-a luat minute bune sa imi dau seama care surubel unde vine, si cum sa pun modulele inapoi. :))) Bine ca l-am dibuit pana la urma. 

I-am mai montat inca un cooler suplimentar, pt o racire mai buna, am uns mecanismul cu sertar de la dvd-cd player, care nu iesea promt la fiecare eject. Per total, cand l-am pornit, am avut surpriza placuta sa functioneze perfect. Pe osciloscop, cd-urile au acea dinamica inconfundabila. O scula care a meritat o recapacitare aproape completa. Au mai ramas modulele de parte finala de audio de recapacitat, si o parte din placa de baza. Doar ca acele placi se demonteaza foarte greu, fiind dispuse sub mecanica de la playerul video.  Sa fim noi sanatosi pana atunci, si o sa vedem...


mai jos poze si filmulete:

























 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu