marți, 16 aprilie 2019

Pai cand faceam noi repetoare, altii se jucau cu lopatelele

Am gasit in strafundul google backup photos, niste poze din epoca bronzului si a germaniului, cand faceam parte dintr-o gasca care repara, intretinea, si monta noi repetoare in partea de S-E a Romaniei.

Nu stiu daca o sa am timp sa bag explicatii la fiecare poza, dar in mare, orice plecare la vreun repetor, se stabilea si se punea la punct "La Grasele". Era o bodega vai de capul ei in Militari, unde ne strangeam gasca care mergea pe la repetoare.


Era vremea cand repetoarele erau facute cu statii RTM romanesti si filtrele duplexoare aratau ca niste burlane ruginite. Aia era tehnica, cu aia lucram. Repetoarele care erau facute cu Motorola GM300, erau deja super scule de repetoare...
Antenele de cele mai multe ori erau HB9CV manufacturate de noi. Sau J-pole-uri ori antene de la CFR care erau foarte solide si potrivite conditiilor meteo de pe varfurile unde erau montate repetoarele.
A fost epoca cand mergeam pe munte la repetoare si mancam cu degetele din conserve cu fasole. :) Bine e un pic exagerat ca mancam cu degetele, dar nici mult nu mai aveam... :)))) Ne duceam cu trenul si ne intorceam cu duba. Sau plecam cu duba si ne intorceam cu Militia. :))) Oricum ne descurcam cu transportul, pt ca uneori nu aveam cu ce sa ne ducem sau sa ne intoarcem, si ne orientam la fata locului.
Asadar, cand noi faceam repetoare, altii se jucau cu lopatica in nisip. Deci sezi bland.

Da ma mandresc ca am facut parte din acea generatie, sau din acea perioada de timp. Si mai ales ma mandresc ca in acele vremuri chiar existau oameni pasionati de radioamatorism, sau de electronica. Mi se pare ca acuma electronica in domeniul radioamatorismului s-a mutat pe internet si in module conectate la internet. Nu prea imi place stilul asta, dar nah asta e evolutia. Tocmai din acest motiv, chiar daca detin o statie DMR, nu prea o deschid pt ca nu mi se pare chiar radioamatorism in adevaratul sens al cuvantului, sa vb "prin internet".
Da recunosc, acum mult ani, eram pasionat de softul Echolink, pt ca abia aparuse, si era interesant sa poti comunica in alte orase/tari de la o portabila, prin internet. Dar apoi mi-am dat seama ca nu este chiar ce mi-ar placea sa fac ca radioamator. Evident comunicatiile digitale si linkurile prin internet au si ele utilitatea si scopul lor, dar decat doar atat. Pt ca stim foarte bine ca intr-o situatie "critica" nu o sa mai functioneze internetul, sau nu o sa mai functioneze pe o anumita zona. Sau, sau sau...
Deci este clar ca pe internet, nu (prea) ne putem baza. 

O sa va pun mai jos o carca de poze, si sper sa aveti rabdarea sa le puteti vizualiza.
Au fost niste vremuri frumoase, si dupa cum zice Dan YO3GJZ, ele nu o sa se mai intoarca.
In pozele de mai jos apar foarte multi radioamatori, asa ca nu o sa stau sa ii numesc pe toti...

A da si sa nu uit, ca tot am avut o discutie cu Dan, despre tetra: imi place tetra pt simplitatea unui repetor necesar, si imi place ca nu mai foshgaie ca orice statie in VHF sau UHF analogic. (imi plac si sms-urile pe tetra)(si imi plac si apelurile private foarte simplu de efectuat) Da stiu nici DMR, sau D-star, P25 ori etc moduri de emisie digitala nu foshgaie. Dar fata de cum se aude DMR-ul robotizat, tetra se aude de 100 de ori mai natural ca si tonalitate a vocii transmise.

Sa nu prind pe careva ca imi spune ca vorbesc din amintiri, ca il pleznesc. Da, sunt amintiri, dar din pacate azi nu mai suntem atat de uniti, cum eram atunci ca radioamatori. Cand era vorba de mers sau de pus cate ceva la un repetor, cablu, antene, etc, ne mobilizam imediat si faceam cumva ca sa fie treaba treaba. Azi cu greu, gasesti 2-3 radioamatori cu care sa poti face o echipa care sa realizeze ceva in folosul comunitatii de radioamatori. Acum majoritatea sunt individualisti, carcotasi, si daca faci tu singur ceva, repede apar nemultumirile... bleah.

Mai am de scris o gramajoara de chestii, dar probabil ca o sa editez postarea in masura timpului disponibil.calitatea pozelor este cea de care dispuneam atunci...0,5Mpx sau 1-1,5Mpixeli
Eu aveam un aparat foto, caruia daca ii scoteai bateriile, se pierdeau pozele... la un moment dat este fata lui Dan fotografiata de aproape, si are o expresie de uimire soc si groaza. Exact asa a fost fata mea atunci in tren, demult, cand mi s-au consumat bateriile la aparatul foto, ceea ce a echivalat cu o scoatere a bateriilor din ap foto. Adica la revedere poze... hahahaha Cat am mai ras ulterior pe acea faza.... :))))

A si inca o chestie: pe vremea aia exista V. Ciobanita, si ne mai baga in seama si pe noi armata, de unde ne mai scapau si noua cate un pilon, cate o statie casata, etc surubele din domeniul radio... acum am ajuns sa ne taie si din ecarturile alocate comunicatiilor pt radioamatori...

 asa arata fata mea cand am pierdut pozele din aparatul foto, pt ca ori mi s-au consumat bateriile, ori s-a deschis capacelul de la baterii....nu mai stiu exact, dar am pierdut pozele...atunci (in tren) :))))))))hahahahNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu