16 aprilie 2019

Pai cand faceam noi repetoare, altii se jucau cu lopatelele

Am gasit in strafundul google backup photos, niste poze din epoca bronzului si a germaniului, cand faceam parte dintr-o gasca care repara, intretinea, si monta noi repetoare in partea de S-E a Romaniei.

Nu stiu daca o sa am timp sa bag explicatii la fiecare poza, dar in mare, orice plecare la vreun repetor, se stabilea si se punea la punct "La Grasele". Era o bodega vai de capul ei in Militari, unde ne strangeam gasca care mergea pe la repetoare.


Era vremea cand repetoarele erau facute cu statii RTM romanesti si filtrele duplexoare aratau ca niste burlane ruginite. Aia era tehnica, cu aia lucram. Repetoarele care erau facute cu Motorola GM300, erau deja super scule de repetoare... Daca puneam mana pe un Storno Phone, era mare minune.

Foloseam statii de emisie CFR casate Unitra Radmor. Astea erau "portabile"... :)))

Unii aveau statii mobile de pe la taxi din acea vreme, tot Unitra 

Restul radioamatorilor lucrau cu RTM-uri romanesti, sau RTP-uri tot romanesti. Am avut 2 statii RTP, cu tot cu tocul de piele si cureaua cu care se tineau pe umar.. Cantareau cam vreo 2 Kg... daca te lovea cu o statie din aia, ramaneai lat...






cand am pus mana pe un Shendun de politie, deja eram tare...


apoi, cand aveam Motorola GP300 eram deja "Guru" :))))


Antenele de cele mai multe ori erau HB9CV manufacturate de noi. Sau J-pole-uri ori antene de la CFR care erau foarte solide si potrivite conditiilor meteo de pe varfurile unde erau montate repetoarele.
A fost epoca cand mergeam pe munte la repetoare si mancam cu degetele din conserve cu fasole. :) Bine e un pic exagerat ca mancam cu degetele, dar nici mult nu mai aveam... :)))) Ne duceam cu trenul si ne intorceam cu duba. Sau plecam cu duba si ne intorceam cu Militia. :))) Oricum ne descurcam cu transportul, pt ca uneori nu aveam cu ce sa ne ducem sau sa ne intoarcem, si ne orientam la fata locului.
Asadar, cand noi faceam repetoare, altii se jucau cu lopatica in nisip. Deci sezi bland.


 In 1997 am montat la Varful Omu, un repetor de tip papagal in 27 Mhz AM si  acoperea totul pana la Bucuresti, si pe partea cealalta de munti. Pe vremea aia, nu stiau soferii de CB...si radioamatorii foloseau 27.225 ca frecventa de apel. Apoi s-a trecut in FM, pt ca erau mai simplu de facut amplificatoare de emisie.  Papagalul ala de la Vf Omu, la fel a starnit discutii...pt ca era in frecv "de apel". Paranteza: pe vremea aia, in 27Mhz era foarte liniste ca si cum vorbesti acum in VHF. Nu erau armonici industriale, si daca auzeai un radioamator italian, sau neamt, il auzeai vara cand era propagare, clar curat 5.9 fara probleme. Foloseam banda actuala de CB, numai noi radioamatorii.


                     https://repetoare-yo.wgz.ro/menu/babele/babele-1-refacere-iulie-2003

 

 https://simpozioane-yo.wgz.ro/

 

 

 

 

 
Da ma mandresc ca am facut parte din acea generatie, sau din acea perioada de timp. Si mai ales ma mandresc ca in acele vremuri chiar existau oameni pasionati de radioamatorism, sau de electronica. Mi se pare ca acuma electronica in domeniul radioamatorismului s-a mutat pe internet si in module conectate la internet. Nu prea imi place stilul asta, dar nah asta e evolutia. Tocmai din acest motiv, chiar daca detin o statie DMR, nu prea o deschid pt ca nu mi se pare chiar radioamatorism in adevaratul sens al cuvantului, sa vb "prin internet".
Da recunosc, acum mult ani, eram pasionat de softul Echolink, pt ca abia aparuse, si era interesant sa poti comunica in alte orase/tari de la o portabila, prin internet. Dar apoi mi-am dat seama ca nu este chiar ce mi-ar placea sa fac ca radioamator. Evident comunicatiile digitale si linkurile prin internet au si ele utilitatea si scopul lor, dar decat doar atat. Pt ca stim foarte bine ca intr-o situatie "critica" nu o sa mai functioneze internetul, sau nu o sa mai functioneze pe o anumita zona. Sau, sau sau...
Deci este clar ca pe internet, nu (prea) ne putem baza. 

O sa va pun mai jos o carca de poze, si sper sa aveti rabdarea sa le puteti vizualiza.
Au fost niste vremuri frumoase, si dupa cum zice Dan YO3GJZ, ele nu o sa se mai intoarca.
In pozele de mai jos apar foarte multi radioamatori, asa ca nu o sa stau sa ii numesc pe toti...

A da si sa nu uit, ca tot am avut o discutie cu Dan, despre tetra: imi place tetra pt simplitatea unui repetor necesar, si imi place ca nu mai foshgaie ca orice statie in VHF sau UHF analogic. (imi plac si sms-urile pe tetra)(si imi plac si apelurile private foarte simplu de efectuat) Da stiu nici DMR, sau D-star, P25 ori etc moduri de emisie digitala nu foshgaie. Dar fata de cum se aude DMR-ul robotizat, tetra se aude de 100 de ori mai natural ca si tonalitate a vocii transmise.

Sa nu prind pe careva ca imi spune ca vorbesc din amintiri, ca il pleznesc. Da, sunt amintiri, dar din pacate azi nu mai suntem atat de uniti, cum eram atunci ca radioamatori. Cand era vorba de mers sau de pus cate ceva la un repetor, cablu, antene, etc, ne mobilizam imediat si faceam cumva ca sa fie treaba treaba. Azi cu greu, gasesti 2-3 radioamatori cu care sa poti face o echipa care sa realizeze ceva in folosul comunitatii de radioamatori. Acum majoritatea sunt individualisti, carcotasi, si daca faci tu singur ceva, repede apar nemultumirile... bleah.

Mai am de scris o gramajoara de chestii, dar probabil ca o sa editez postarea in masura timpului disponibil.

  Eu nu prea am fost de acord cu statiile de emsie bagate pe internet. Acu multi ani, cand facusem primul nod Echolink, din Bucuresti. Radioamatorismul nu prea era pe "net". Intradevar, e convenabil ca mod de comunicare facila, si rapida, dar nu e radioamatorism "pe net". Facusem un nod Echolink pe frecventa 145.350, nod care lega frecventa respectiva de restul oraselor din Romania, si de restul tarilor. Se mai facusera si in tara, si radioamatorii batrani, nu intelegeau cum vorbesc in VHF cu Iasi-ul sau cu Satu-Mare... S-au suparat felashca pe mine, ca "nu e normal sa aud in VHF Satu-Mare..." ca el vorbeste in scurte daca vrea la Satu-Mare... si alte discutii, ca pana la urma am oprit nodul Echolink.  Asta era prin 2001-2002...

https://repetoare-yo.wgz.ro/.../r6x-istrita-inst-24-08-03






calitatea pozelor este cea de care dispuneam atunci...0,5Mpx sau 1-1,5Mpixeli
Eu aveam un aparat foto, caruia daca ii scoteai bateriile, se pierdeau pozele... la un moment dat este fata lui Dan fotografiata de aproape, si are o expresie de uimire soc si groaza. Exact asa a fost fata mea atunci in tren, demult, cand mi s-au consumat bateriile la aparatul foto, ceea ce a echivalat cu o scoatere a bateriilor din ap foto. Adica la revedere poze... hahahaha Cat am mai ras ulterior pe acea faza.... :))))

A si inca o chestie: pe vremea aia exista V. Ciobanita, si ne mai baga in seama si pe noi armata, de unde ne mai scapau si noua cate un pilon, cate o statie casata, etc surubele din domeniul radio... acum am ajuns sa ne taie si din ecarturile alocate comunicatiilor pt radioamatori...











































































































































































 asa arata fata mea cand am pierdut pozele din aparatul foto, pt ca ori mi s-au consumat bateriile, ori s-a deschis capacelul de la baterii....nu mai stiu exact, dar am pierdut pozele...atunci (in tren) :))))))))hahahah
































































Mai jos gasiti tot felul de print screenuri cu ce ne-am batut capul pana am reusit sa configuram statiile si repetorul TETRA din Bucuresti.


PT MESAJE GRUP SETARE: "mail to group=1"


La mth800: daca setarea la display "extended status....." este activa, va va disparea iconita verzulie de sus care reprezinta acoperirea repetorului.



 
Salutare. Zicala "unde sunt multi, puterea creste", aici se poate adapta un pic altfel: unde sunt multi, fiecare sapa in cate o setare, si f#@te ceva la statia personala. sau dupa caz, la statiile personale.Vorbim de std tetra, evident. Azi am luat taurul de coarne, si am zis hai sa schimb issi de la cele 3 tetre personale, ca sa gen cum zicea Vlad, "sa avem id-uri unitare". Pt ca da are dreptate, apoi va fi din ce in ce mai greu sa "standardizam" ceva. Inca nu sunt ferm convins sa "migrez" sau sa dublez acelasi id din dmr si in tetra. Pana la urma sunt retele diferite, cu comportament diferit. Nu cred ca prea curand o sa fie compatibile intre ele, sau "link-uite" cumva software. (pt a prelua id-urile si in dmr etc facilitati) Dar orice e posibil. De ce nu vreau sa am acelasi id (id-uri) cu dmr? Simplu. Am vazut ca acolo sunt multe vendete personale, plus unii administratori (de noduri, de servere, etc) cel putin "dubiosi" ca si comportament. (banari, si etc cac@turi intre diverse "grupulete") Chiar am vazut un pdf fara nici o legatura cu grupul respectiv, in care nu stiu ce italieni bateau campii, sau ii luau apararea altui italian, nu am inteles nimic, o catamai telenovela despre Brandmeister, si alte balarii. Deci deocamdata, nop, eu nu vreau pe tetra sa am acelasi id din dmr. Am cazut de acord sa folosim aceasi notatie, cu 226 ca prefix de tara, 3 (4,5,6 etc) de regiune, si inca o grupa de 3 cifre individuale. (o sa vedem cum le strangem intr-un tabel pe toate ca sa stim daca e "liber" sau ocupat respectiva grupa de cifre) Acum folosim setarile de retea din Germania si alte tari mai civilizate, cum ar fi MCC901 / MNC16383. Avem posibilitatea sa experimentam in alte ecarturi de cate un mhz si cele propuse de noi initial MCC226/MNC1313. Revenind cumva la ziua de astazi, tin sa ii multumesc lui Catalin Vatra yo3cat, care probabil dupa multe sapaturi prin cp-urile lui, si dupa ce i-am livrat si eu cele 3 cp-uri ale mele, a descoperit de ce eu nu mai mergeau apelurile private in momentul in care schimbam id-urile la portabile personale, din grupa de 3 cifre, respectiv aveam 3 statii cu 311/312/313 si cand le puneam issi in format de tipul 2263311 / 2263312 si 2263313 nu mai functionau apelurile private. Problema este in "dialing scheme" unde eu credeam ca fiecare linie reprezinta subgrupa de cate un Mhz, si trebuie campurile sa fie completate cu mcc si mnc corespunzator. Nop nici macar. Acolo trebuie sa fie pe 0 toate campurile. Apoi tot Catalin a propus sa setam "de mana" cel putin la o frecventa respectiv cea folosita in Bucuresti pe repetorul tetra (430.100mhz) linia din campul "receive call DMO partnership networks" sa il punem pe mcc901 mcc16383. Pe viitor mai vedem noi, ce schimbam, pt ca standardul si capabilitatile tetra sunt extrem de stufoase, si dupa cum zicea Catalin, "ma mir ca am reusit si asa sa le facem sa functioneze". Si da, daca in DMO ne prindem urechile in optiuni si bife, nu vreau sa stiu daca maine vine Romeo-Mihai Manciu cu un rack complet echipat pt trunking... hahahah sezi bland ma, ca nu o sa fie prea curand asa ceva posibil... ma fac sa rad singur hi hi )))dar nu ne interzice nimeni sa visam frumos. Mai departe, in programare: optiunile "accept prv call whit dmo presence check" bla bla gen, cele doua bife... nu trebuie amandoua bifate, dar nici nu am descoperit exact cum e mai bine sa fie puse. Intr-un mod oarecare, da eroarea "party not available". Adica gen verifica daca e on statia care ar trebui sa primeasca apelul privat. Sau nu stiu. Am mai descoperit inca o treaba cand am facut cateva teste azi (ieri) cu Vlad si cu Catalin: reteaua tetra ca principiu de functionare, se bazeaza pe "conlucrare" si parteneriat intre statii. Daca o statie "strica" feng-shui-ul retelei, adica eu intru slab pe repetor, si statia care initiaza prima oara grupul, adica tot eu, nu imi termin trama de emisie corect, si nu trimit catre repetor si retea, semnalizarea (probabil) ca am iesit din emisie, repetorul ramane cumva "agatat" intr-o stare incerta, cu un grup termenat precoce, si apoi pana isi da seama ca eu m-am dus la garla cu semnalul, tine si ceilalti participanti cu ptt denied, pt ca .... apoi degeaba revin eu cu emisia, peste grupul neterminat, ca nu ma mai lasa nici pe mine. Tot in acelasi principiu, "daca una merge prost, si restul merg asa cum sunt" am observat ca pe antena de pe bloc, una din portabilele mele, nu vroia neam sa initieze apeluri private catre una din statii (2), (catre a 3-a statie mergeau bidirectional apelurile private) (de primit primea apel privat) pt ca probabil repetorul care coexista in frecventa, nu ii dadea voie, "grup network for call private, bla bla nu stiu ce" nu permite....bla bla. Cand am scos antena de sus, si am facut testele fara sa "prind" repetorul, totul mergea ok. D-ptt-ul, este util ca un fel de break, break, "vreau sa intru sa vb si eu acum", asa ca ar fi bine sa il aveti activat. Rezervarea de timp: daca e prea mare, respectiv in apeluri private, se mentine frecventa ocupata cu "linia de privat", si nu se poate crea un nou grup "general". Am observat ca initiatorul unui grup, la apasarea pe tasta rosie, "dizolva" grupul creat la prima apasare de ptt. La apelurile private, apasarea tastei rosii, de catre initiatorul convorbirii private, dizolva "linia" privata, si frecventa se elibereaza imediat, alte statii avand disponibila frecventa pt initierea unui nou grup. Raman foarte multe chichite de cercetat, si probabil ca usor usor, le vom descoperi. Am rugamintea cei care mai sapati prin cp-uri, sa ne spuneti si noua, chiar cu "cuvintele voastre", ce credeti ca ati descoperit, sau eventuale dume observate. Cine vrea sa ii dau cele 3 cp-uri ale mele pt comparatie, mi le poate cere pe email. Nu le pun chiar asa fleosc, public, pt ca chiar daca nu sunt mega informatii clasificate, prefer sa nu. Poze mai jos.














 Schimbare de carcasa la un MTH800😊 In afara faptului ca trebuie sa fii atent cum pui mana pe placi (apucate de margine ca sa nu atingi smd-urile) si atentie la cele 3 panglici care trebuie decuplate cu atentie, foarte greu nu e. Este mult mai simplu ca la un GP sau alte portabile Motorola mai vechi. Sunt 6 suruburi de desfacut. Atentie la pozitia microfoanelor si a difuzoarelor, deoarece sunt cu contacte concentrice pe cablaj si aranjarea necorespunzatoare duce la contact aiurea si nu vor functiona. Edit: mufa sma a fost data jos, pt ca avea pusa de mine o antena pe sma. Acum are antena originala motorola cu contact pe tablita.











si lucrari la repetor December 21, 2019























repetorul DMR - TETRA





pentru mesaje SDS si schimbare de TG-uri


LINK SVX -2  2263316  (LINK VER.2-GPS-APRS/schimbare TG)
CATRE ACEST ID 2263316 VOR FI RUTATE PORTABILELE PT AFISAREA POZITIEI GPS PE APRS.FI  MESAJELE SDS PENTRU SCHIMBARE TG SAU PARROT CHECK, ORI RAPORT DE VREME, VOR FI TRIMISE CA STATUS CATRE “PRIVATE NUMBER” LA ID-UL 2263316 (NU TRIMITETI PE “GRUP” MESAJE SDS, PT CA VOR FI PRIMITE DE TOATE STATIILE DESCHISE IN ACEL MOMENT. SE VA SELECTA DIN AGENDA MEMORATA IN PORTABILA/MOBILA PROPRIE , LINK-SVX - 2263316

 (puteti memora sub orice forma de nume link-ul in agenda, doar sa aiba la campul type=private, si la #=2263316)
Apoi din programare, se va crea urmatorul tabel:   (sau il puteti copia din CP-ul de exemplu pus aici pe grup) (cifrele din campul “indexed” reprezinta scurtatura pe anumite butoane de pe statie, de ex: la apasarea lunga a tastei 5, trimite un anume SDS. la apasarea lunga # trimite alt SDS. aceste butoane se stabilesc din programare, in sectiunea “Buttons,Keys and Accessories”) DE ASEMENEA PT BUNA FUNCTIONARE A RETELEI, SI A LINK-ULUI TETRA, MODIFICATI “DMO Reservation time,sec” IN 1 secunda (s-a constatat de catre altii mai destepti, nemtii si olandezii, ca asa functioneaza mai bine “trancotele” :) )

 

 CP EXEMPLU PT SDS/ TG/ AGENDA /GPS ATENTIE!!! NU COPIATI "AFLEAGHHH..." TOTI PARAMETRII, PT CA PUTETI DA PESTE CAP "TRANCOTA". Copiati numai ce aveti nevoie, si ce trebuie modificat. In principiu la SDS-uri aveti de zgarmat prin setarile "DATA", unde la un moment dat trebuie sa gasiti "MT controlled", plus multi alti parametrii de modificat. Modificati si DMO reservation time, in 1 secunda. Copiati si agenda cu ID-urile de statii, si numele corespunzator ID-ului, respectiv indicativul de radioamator.

 cei care vor sa "zgarme" in statii la alt nivel, de maestru 😂 sau maistru, ii invit sa citeasca aici inainte de a se apuca de treaba. 😂😂😂

 https://radiofarafiltru.blogspot.com/2020/03/aliniere-statii-tetra-mth800-din-cp-in.html

 sau https://radiofarafiltru.blogspot.com/2020/04/ce-nu-o-sa-iti-spuna-nimeni-despre.html






deci parti bune, la noua versiune de svxlink, apoi parti nasoale, sau nedescoperite  cum se seteaza: partea buna e ca repetorul din Bucuresti este setat ok la forwarding de mesaje SDS prin el. (pt ca exista in cp setare de forward SDS, si daca nu e bifata, aleluia) asadar, toate portabilele pot transmite prin repetor, mesaje SDS catre link, care momentan e la mine acasa, un MTM800E. (o sa ne gandim unde il punem, si cum il legam/setam, pt ca nu vreau sa il tin acasa) (vedem daca il putem pune tot langa repetor, de asemenea, cu control la distanta ca si repetorul, adica daca lucrurile o iau razna pe link, il opresc de la distanta) Inca o parte buna, si interesanta, am constatat-o cand eram in atelier unde nu am acoperire de la repetor, pe portabile: chiar daca statia de link, este pusa in mod "pe repetor", si este "inregistrata" adica sta iconita de repetor aprinsa, link-ul face de asa natura, incat imi trimite si pe portabilele care nu "prind" repetorul, statusul de "welcome in retea...."  atunci cand deschid una din portabile. Evident, ca daca apas emisie pe portabila, fortez statia de link, sa se delogheze de pe repetor, si sa treaca in mod MS-MS. Stare care apare in log-ul din Matrix-ul negru "curgator in timp real", de la svx link.  In principiu, prin trighere din LIP setabile in portabile, se pot vedea prin comunticatia SDS, aproape orice "manevra" sau miscare de pe portabile. Cum ar fi inclusiv conectarea sau deconectarea de la handsfree, low batery, miscarea statiei la pozitia GPS, activarea automata a GPS-ului, daca acesta este dezactivat, dar se apasa butonul de urgenta, activarea-dezactivarea de user a gps-ului, intrarea in mod DMO sau TMO, status, etc ce va trece prin cap. De asemenea, parte buna, dintr-o lista preselectabila de Status-uri din cp, se pot da comenzi de legatura la un anumit TG, respectiv tara, oras, meteo sau disable/enable mai stiu eu ce link. Odata ce un user selecteaza un TG, (deocamdata numai extern Romaniei) prin remote SDS din portabila, toate svxlink-urile Ver.2 care monitorizeaza link-ul din Bucuresti (acum doar unu cel de la Ploiesti al lui YO9ION) sunt "trase" spre acel TG care devine "activ".  Daca nu se vorbeste sau nu se apasa ptt-ul, acel TG se deselecteaza automat in 30 de secunde, revenind toata "kalimera" pe TG1, care e Romania. Personal am deselectat monitorizarea TG-urilor din Germania si Austria, pt ca au si ei pe ai lor "apppeeeelllll apppeeeeelllll generaaaallll de stiti voi cine... apeeelll apeeelll" 😄 asa ca nu ne intereseaza. Daca vor sa vorbeasca cu Bucarestu', sa ceara "legatura" in centrala... se descurca ei. (pt ca eu vorbeam cu Ionut, si o data cu noi, inca niste austrieci, in dialect, pt ca abia a reusit sotia, care stie germana la perfectie, sa se inteleaga cu ei) Bun. Mai departe... parti nasoale: am facut cu Ionut niste setari la GPS, de ne-a mancat bateriutzu in juma de zi. deci, parerea mea, GPS oprit, pornit doar cand vrei, si report in retea, ca ai pornit GPS-ul. Setarea activa la urgenta, sa porneasca automat GPS-ul chiar daca e oprit.  (o sa va dau cp-uri, de unde sa va inspirati) Inca o chestie nasoala pe care am obs. si am dedus-o citind help-urile din cp: trigherele de LIP/GPS/SDS, trebuie imperios sa aiba timpi diferiti de report, si mai ales cele de la pornirea statiei, pt ca apare congestie de date in retea, daca se apuca statia sa zica "am GPS activ" , "am selectat DMO", "am statusul asta", "am facut nu stiu ce"...etc. deci trigherele trebuie sa aiba timpii diferiti, in functie de prioritatea transmiterii in retea, deoarece se zapaceste si link-ul ca primeste o tona de comenzi AT, si nici portabila nu le poate transmite pe toate (reincearca de 4 ori, daca e trafic de voce in acel moment)(acum vocea este egala cu datele la prioritate)(putem seta vocea prioritara) apoi mai trebuie luata in considerare si receptia de SDS-uri de la link, care iti spune "Thank you for turning radio on" statiei care abia s-a deschis.  Mai avem de sapat, ca primesc de la YO9ION mesaj ca este in "DMO mode" (cam rar, gen la o ora), dar el nu primeste de la mine, sau primea prea des. (chestie de timp la trighere) Nu stiu cum o sa se comporte toata treaba asta, cand o sa fie setate 10-20 de portabile sa "palavrageasca" intre ele cu sds-uri, statusuri si alte daravele pe acelasi canal de voce... s-ar putea sa apara o congestie in retea, si atunci nu stiu cum sa o rezolvam. In principiu, statiile astea, sunt mai destepte decat noi, si s-ar putea sa stie ele sa managerieze treaba, evident, daca sunt bine setate. Nu ca acuma, de primesc din jumate in jumate de ora, de la YO9ION raport la 4:25 si 4:55 dimineata ca "YO9ION it is in DMO mode" 😆 In sfarsit...cred ca o sa le dam de cap pana la urma, din ce am sapat in librariile svx link-ului, mi-am cam dat seama cum functioneaza. La ora actuala, in Topoloveni este si YO7NAE, care are nod svx cu versiunea Ver.1 care nu permite trafic sds, si alte traznai, dar este bydefault cuplat cu Bucurestiul pe TG1. (sau 9 nu stiu inca exact ️) versiunea 1 merge cu mtm800 simplu (ala cu fata rotunjita) versiunea 2 cu shmeltzuri, merge cu mtm800e ala cu fata patratoasa. Din ce am citit pe net, ver2 nu merge pe mtm5400 care e repetor. *inca nu stiu sigur, dar asa scria pe un forum. Mare atentie, ca am bajbait vreo 4-5 zile, de ce nu mergea transmisia de date la orangepi prin adaptorul TTL (a si ca info suplimentar, am aflat de pe alt grup, ca au dat drumu chinejii din greseala la o tona de adaptoare ttl-usb CH3*** care nu au montat din fabrica un quartz pe ele, si evident nu merg) revenind de ce nu mergea transmisia de date prin PEI la TTL si apoi USB orange pi: eu facusem prima versiune de svx cu mtm800 old, si a trebui sa cuplez la el, firul de COS de la pinul doi al integratului audio, la orange pi pe GPIO 19, ca sa vada receptie, stiti voi...bla bla Apoi a trebuit sa cuplez si GPIO 18 (cu semnul ! care imi inversa starea de la gpio, si inca o setare in fisierul gpio.conf) la un tranzistor, si apoi la pinul 3 de la mtm800 care e PTT-ul. Eu facand o mufa cu 16 pini, deja, am zis sa nu fac alta si pt mtm800E si am adaugat la ver2 inca doi pini pe lateral, care sunt RX 19/TX 20 /sci-CTS pin 17  si strap sci-RTS 18 la pin 15 sci-DTR pt ca oricum nu vroiam sa stric programatorul serial care are mufa cu 20 pini, si alta mufa nu aveam cu 16 pini. Asadar a ramas pe mufa pe langa liniile de audio, in-out, si pinul de la PTT 3, cuplat. Mare haos. Ne-am spart capul pana la reinstalarea de la 0 a svxlink-ului.... efectiv treaba a mers un pic pe pei, o zi pana seara, si seara probabil dupa ceva update-uri sau vreun restart la orange pi, nu au mai mers datele pe adaptorul TTL. am testat cu adaptorul in laptop, si tot nu mergeau datele. Ce are ce are? Am pus alt adaptor serial..am zis ca s-o fi busit...nop. nu mergea. pana ce am ajuns sa scot usor usor cate un pin din mufa deja facuta, si cand am ajuns la PTT, si l-am scos din pinul 3, pac a inceput sa mearga treaba si sa raspunda la comenzile AT... 😅🍻🍻🍻 Deci, am dedus ca acel pin de ptt strica voltajul pe partea logica a statiei, pt ca atunci cand era cuplat la colectorul (sau emitorul?) tranzistorului care imi comanda ptt din versiunea veche de svx, mi se stingeau ledurile transfer rx-tx de pe convertorul TTL. Asadar aici ii dau dreptate lui YO6OSC, care si-a facut interfata cu optocuploare si transformatoare.... Nu ca nu as fi avut, dar stiti cum e, din lene si ca sa faci cat mai repede, "macar de test sa vad cum merge", pui repede un divizor rezistiv, un tranzistor, si bang bang repede sa vezi cum merge... Si cu semnalul de COS a fost un pic de bajbaiala, ca nu stiam ce iese/trece pe acolo, pe pinul 2 de mute de la integr. de audio, logic sau pur si simplu un voltaj aiurea...da e un voltaj aiurea, de 4 volti, care atunci cand e pe receptie statia, creste la 12v si daca il iei acel semnal sa te joci cu el, chiar si la 20K in serie cu el, cei 12v nu mai ajung sa de unmute la integrat si nu se mai aude nimic in difuzor. Eu am taiat la mtm800 vechi pinul de cablaj, si mi-am luat acel semnal prin 20k si semireglabil de 10k, si pe pinul care a ramas in aer, i-am dat 12v din alimentare, printr-o rezistenta de 5k. Se aude acum si merge ok, doar ca la pornire pacane difuzorul, pt ca nu mai lucreaza temporizarea cu mute de pornire. Hai ca am scris destul. Macar sa cititi voi....





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu