24 aprilie 2020

ce nu o sa iti spuna nimeni despre Motorola GM360

Am pus acest titlu, pt ca zilele trecute m-am confruntat cu mai multe probleme cand am vrut sa programez si sa fac un link radio din Tetra in analogic.

Daca esti radioamator, si vrei sa stii raspunsul la aceasta postare, citeste mai jos.
Daca esti un om obisnuit, ca orice om normal, care nu pierde zile si nopti cu programarea statiilor, poti sa citesti doar asa ca amuzament. Oricum nu iti bate capul cu termenii tehnici. :D

De ceva timp, aveam in plan sa fac un link radio intre Tetra si o frecventa analogica in banda de 70cm.
Toate bune si frumoase, primisem cadou (gratis free) de la cineva o statie Motorola GM360. Asadar aveam statia in UHF analogic, si aveam si mobila Tetra. (la Tetra au fost alte batai de cap, numai ca acolo a durat luni de zile, pana am reusit mai multi radioamatori sa le dam de cap. Si acolo am contribuit eu personal cu niste super-descoperiri, pe care nu le stia nimeni, si le-am dat cu greu de cap.)
-------------------------------------------------------------------
https://radiofarafiltru.blogspot.com/2018/07/primele-teste-in-romania-cu-un-sistem.html

https://radiofarafiltru.blogspot.com/2020/03/aliniere-statii-tetra-mth800-din-cp-in.html

-------------------------------------------------------------------



Bun. Avand tot ce imi trebuie, m-am apucat sa fac linkul radio. De aici incolo o sa incep cu termenii tehnici, si nu o sa mai precizez anumite amanunte evidente pt un radioamator.

Ca sa fac un link intre tetra si analogic cu GM360, reversibil, adica daca emiti in uhf analogic sa te scoata in tetra, si invers, statiile trebuiesc cuplate pe mufele din spate de accesorii. Acolo sunt prezente semnalele de COR la GM360, semnal care apare in momentul deschiderii valide a squelci-ului, (setabil din programare daca sa ia in considerare numai cand e tonul ctcss valid, sau doar la purtatoare)
Semnalul COR se seteaza logic LOW. Asta inseamna ca atunci cand receptioneaza un semnal valid, GM-ul pune la 0 volti acel pin de pe spate. Statia Tetra, are setat tot din programare, un pin PTT, care activeaza emisia, cand e pus la 0 logic. Asta inseamna ca legati impreuna, pinul de COR (parca pinul 8) si pinul PTT de la MTM800 Tetra, va pune in emisie statia MTM800 cand GM-ul receptioneaza un semnal valid.
Inca nu m-am dumirit daca MTM800 poate scoate pe undeva un gen de COR. Din ce am masurat eu pe acolo, ar aparea un semnal la crearea un grup. Dar nu sunt sigur.

EDIT: a descoperit YO6OSC sau YO9ION (nu stiu exact care din ei) ca prin capacelul de la MTM800 de la modulul GPS, se poate accesa pinul 2 de la integratul audio, pin care este responsabil de MUTE la audio, si pe care pin2, apare un semnal de 12 volti, atunci cand "se deschide squleciu-ul" de la tetra, respectiv cand receptioneaza un semnal valid. In restul timpului, acolo este prezenta o tensiune de aprox 4 volti. Daca se ia direct semnalul de 12volti, pt a se folosi printr-un rezistor de 20k sau 30k pt a comanda emisia altei statii, in difuzorul MTM-ului, nu se va mai auzi nimic, pt ca semnalul ramas, nu mai poate sa "deschida" circuitul de mute. Drept urmare, eu am facut in alt fel: am sectionat pinul 2 de la integratul audio, si semnalul de pe placa l-am folosit pt comanda altei statii, iar pe pinul ramas in aer, am bagat prin 2K , 12volti pt deschiderea circuitului de audio. Singurul dezavantaj este ca la pornirea statiei, difuzorul va "pacani", pt ca nu mai actioneaza temporizarea de mute, la pornire. 

 



Daca MTM800 nu scoate semnal COR, asta inseamna ca nu putem comanda la emisie statia GM. Singura varianta ramane un montaj VOX, care are dezavantajele lui, atunci cand transmisia se face dinspre tetra spre GM in analogic.
Pinul de emisie pe mufa din spate la GM360 este pinul 3. Deci acolo se pune un releu comandat de un vox, care atunci cand "aude" semnal de la tetra, baga GM-ul in emisie.


Ca sa fac anumite ajustari si sa pun ton ctcss la statia GM360, trebuia sa o reprogramez.
Si de aici incepe isteria. :)
Apoi inceput cautarea pe toate site-urile din lume tot felul de softuri de GM si tot felul de scheme de interfete de programare.
Mai jos sunt linkurile din care m-am inspirat si sigur functioneaza.

Cum se face un programator cu un USB-TTL adapter.












Doar ca eu am folosit adaptorul cu CH340 care are pe el un jumper care se setetaza pe nivel logic 3.3v sau 5v


Ce nu spune nimeni, e ca cu toate ca nivelul TTL la GM360 pt programare este de 5 volti, programatorul cu acea rezistenta de pullup, trebuie setat pe 3,3 volti nivel TTL. asta inseamna ca rezistenta din acel clip, trebuie lipita la pinul corespunzator pe programator-ul adaptor la pinul 3.3v.
Bun. Mai departe, daca folositi cum am  folosit eu un cablu de retea taiat de la care am pastrat mufa cu 8 pini, trebuie sa fiti siguri ca acea mufa e sertizata conform standardului TIA/EIA 568-B. (cam toti in Romania, folosesc acest standard) Aceste mufe de retea se numeroteaza cu pinii in sus, si cablul spre noi, de la stanga la dreapta, 1.2.3.4.---8  Si ca sa fie ceata totala, mufa de microfon de la GM360, tot cu RJ45 cu 8 pini, cum ne uitam la gaura, se numeroteaza exact invers, de la dreapta la stg. Eu o sa ma refer din pct de vedere al mufei clasice de retea.
 Pt programare se va folosi pinul 2 cu fir alb-portocaliu pt semnal, si pinul 5 firul alb-albastru pt masa comuna, programator si statie. (pt test de PTT la mufa din fata, pinul 3 adica alb-verde se pune la masa, la pinul 5 si o sa vedeti mai incolo de ce e util acest test pe mufa din fata, a PTT-ului. )




ca si referinte pt sapaturi, aveti mai jos cateva linkuri foarte utile, cu diverse informatii pe care eu nu o sa le cuprind aici in postare.

https://icemanjeep.blogspot.com/2019/10/bidirectional-repeater-gm300-prog-cable.html?m=1



Dupa ce ati descarcat de pe linkul de mai jos softul corespunzator, cititi CP-ul din statie. Dar atentie ca asa sunt multe versiuni de CPS, dar nu toate merg la GM360, chiar daca scrie ca sunt pt seria GMxxx , https://www.ik6dio.it/download-2/windows/old-motorola-software/  
mie mi-a functionat D03.02.01_EN , iar R03.11.16_EN nu mi-a functionat, si nici versiunea ruseasca gmp300pro03.07.04ru nu a functionat.


Mai departe, sa presupunem ca aveti legaturile pe mufele din spate, de accesorii, facute. PTT cu VOX din tetra spre analogic, semnal COR cu nivel LOW legat la PTT tetra, dinspre analogic spre tetra. Si evident semnalele de audio intre ele.
Pt ca acest link tetra-analogic UHF functioneaza in partea analogica pe alt link care distribuie UHF in VHF, analogic, se punea o mica problema, care ne-a dat mari batai de cap. Acel link analogic, UHF-VHF, evident ca orice chestie in analogic, ca sa se elimine parazitii care ar declansa squelci-ul, foloseste ton CTCSS.
Aparent toata lumea ar striga de pe margine, exact cum s-a si intamplat de altfel in frecv, "PAI PUNE TON CTCSS PE STATIA CARE EMITE IN ANALOGIC UHF!!!"
Simplu de zis, si de dat indicatii pretioase de pe margine, dar mai greu de pus in practica....si o sa vedeti de ce.
Este la fel din categoria "NIMENI NU O SA ITI SPUNA ASTA DESPRE GM360".

Am setat ctcss-ul respectiv pe canalul unde ma interesa, si am programat statia. Ce sa vezi? Link-ul din analogic nu se deschidea pt ca nu vedea ton squelci. De ce? Cu toate ca memoria de frecventa si canal, avea optiunea de encodare de ton ACTIVA!!!. De ce nu scotea ton statia in UHF?
Pe receptie ctcss-ul mergea. La fel si iesirea GPIO COR din spate, programabila sa fie LOW doar la un ctcss valid. 
Au inceput o gramada de oameni in frecventa sa ne dam cu parerea. Aparent am crezut ca e un defect undeva in tunning table, ca a fost matrasita in meniul de service. Dupa aia altii au zis ca s-ar putea hardware statia sa aiba un smd sau o piesa parlita. Eu initial, m-am gandit ca s-ar putea sa nu scoata ton squelci (?) atunci cand e bagata in emisie pe mufa din spate de PTT. Aparent nu are nici o legatura. Ce legatura sa aiba tonsquelci-ul care este emis inglobat in purtatoarea FM cu audio, cu PTT-ul? PTT-ul baga statia in emisie, si asta e. Statia emite cu setarile din respectiva tabela de canal.   Si asta cam asa era. Pe aproape....
Deoarece linkul analogic UHF-VHF, are un mic bug, adica daca intrii in UHF fara ton ctcss, linkul nu retransmite vocea, dar retransmite purtatoarea, am fost un pic indus in eroare. Apoi am zis ia sa bag in emisie statia de pe mufa de microfon/programare de pe fata, cea cu 8 pini (si aici a fost un pic aiurea, ca eu puneam un rezistor de 1k de la pinul 3 la masa la 5 si nu trebuia, trebuia direct contact intre 3 si 5 de pe mufa de retea, adica alb-verde la alb-albastru)
Si apoi m-am dus pe alt repetor despre care stiam sigur ca nu se va deschide sub nici o forma daca nu ii dau tonul corespunzator pe emisie. Surpriza! Atunci cand faceam ptt pe mufa din fata, statia transmitea ctcss.... phoai...asa ceva. Eu neavand microfon la GM, nu am avut cum sa testez si cu audio.(pe linkul UHF-VHF analogic)(si am fost indus in eroare de falsa lui deschidere, dar doar cu purtatoare, fara audio, la primirea unei emisie fara ctcss)
Bun, deci era clar cand statia emitea pusa in emisie pe mufa din spate, de catre statia tetra, GM-ul nu transmitea ton ctcss. Dubios nu? Atunci cand faceai PTT, din fata de pe mufa de microfon, bang! Avea ton scquelci.
Si de aici nimeni nu a mai stiut nimic. Au inceput sa cante greierii...





Eu singur singurel dupa ce am sapat o gramada de ore in CP-ul statiei GM360, am descoperit unde era buba. Si sa te faci albastru ca cerneala daca te-oi folosi de informatie, si nu dai si tu un suc. :D :)))))

Problema era exact unde nimeni nu se astepta. In tabela de programare a GPIO-urilor din spate de pe mufa de accesorii. Campul corespondent PTT-ului. Peste tot citisem ca gpio al PTT-ului, de pe pinul 3 din spate se seteaza LOW si cu parametrii voice&data PTT.


Fals, gresit , robot. Daca vrei sa faci un link radio, si ai nevoie ca statia care e pusa pe post de TX GM360, sau in link radio, dar vrei sa emita si tonul ctcss, atunci cand e bagata in emisie de pe mufa din spate de accesorii, pinul GPIO 3 care raspunde de PTT, trebuie setat LOW, dar cu optiunea activa, doar "data PTT" !!!!.   

si apoi ce sa vezi? Statia va emite tonul ctcss sau PL cum mai este denumit, si atunci cand statia este pusa in emisie de pe mufa din spate, pinul 3 GPIO - PTT. 
Altfel nu o sa auzi ctcss din partea statiei, chiar daca e programata in tabela de canal la PL corespunzator, la activarea emisiei prin mufa de accesorii. 
Enervarea si bulversarea maxima este ca prin mufa de pe fata statiei, face transmisie de ctcss...



Asta am patimit eu de cateva zile incoace. Nu vreti sa stiti cate arogante de la diverse persoane din frecventa a trebuit sa inghit si sa suport, ca gen "hai domne ce e asa greu sa bagi un ton squelci", sau "hai domne ca ziceai ca tetra e mai complicata"... sau "o faceam in 5 minute".. sau "mai demult te pricepeai si sapai pe net...erai tare priceput.." (cu toate ca in acest caz tot ce am gasit eu pe net, a fost ok) si alte asemenea bravuri, de pe margine, de care sunt satul pana peste cap...Nimeni nu stie nimic exact, dar toti se dau stiutori, si rezolvatori... Doar cateva persoane si-au dat seama ca intradevar este o problema destul de ciudata, si rezolvarea nu e asa simpla.  Restul, bravura si indicatii de pe margine.
Eu stiu de fapt care e problema: mai demult, gaseam eu rezolvari la diverse chestii, si era bine cand eu stiam cum se face, si explicam cu orele altcuiva care nu stia cum se face ceva. Acum cand eu am dat de greu, nu mai e bine. Sunt un prost, nu mai caut, nu ma mai pricep, etc...Era bine doar cand stiam si le spuneam si altora, mai demult... Cam asa sta treaba. Esti bun pt descoperiri moca, dar cand ai si tu nevoie, si te lovesti de chestii, gata...nu mai esti bun...

Practic, nu am pe cine sa intreb nimic, pt ca pana la urma, tot eu singur singurel, trebuie sa imi dau seama de ce nu functioneaza o chestie. Oamenii, nu mai sunt aceiasi de acum 15-20 ani, cand umblam cu disketa cu softuri de la unu la altul si dial-up-ul mergea cum mergea. Atunci eram mai uniti ca radioamatori, si ne ajutam mai mult. In ziua de azi, toti au net, dar nimeni nu spune pe net cum a rezolvat cine stie ce problema. Gasesti informatii tot pe site-urile obscure, uitate prin cotloane intunecate de net, care au ultima modificare 01-01-2001.

https://radiofarafiltru.blogspot.com/2019/04/pai-cand-faceam-noi-repetoare-altii-se.html



Si cu aceasta, formatia noastra a luat sfarsit. Dupa care puteti uita. Ca sa il citez pe un prieten. :)

















 










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu