19 iulie 2020

Revizie repetor TETRA

Lucram la repetorul TETRA, si avem un companion de concurs, insetat... 😊 De fapt dupa cum zicea si Dragos S., este sistemul de comunicare de backup alternati  Am mai pus un acumulator de backup donat de Bogdan Forcos YO8SHQ (tot el a donat si hardul SSD din laptopul care monitorizeaza repetorul si inregistreaza traficul radio de pe el) Mai am cateva chestii de bricolat pe la el, dar alta data.  





Avem montat si un webcam, care poate fi accesat de la distanta, si poate trimite alarme in anumite conditii. Multumesc tuturor celor care au participat la aceasta revizie tehnica, YO4OMG, YO3RAM, YO3HUI, Alin , si tuturor celor care au donat cate ceva (cascaval) pt acest repetor TETRA. Dupa cum zicea YO3HUI, suntem trup si fuflet pt acoperirea radio. :D 


Mai avem destul de multe facilitati si automatizari de dezvoltat la repetor, dar ele vor veni de-a lungul timpului. Interfata sms-uri de pe tetra cu raport de pozitie GPS translatat in pocsag pe pagere, interfata web pt sms spre tetra, si spre pagere cu pocsag, link SVX, etc. Nu le putem face pe toate de-o data, pt ca tot ceea ce facem, facem benevol si pe banii si timpul nostru. O sa dezvoltam o retea de link-uri SVX in Tetra, sa unim Ploiestiul, Pitestiul (dealul Matau) Clujul si alte orase unde functioneaza deja o retea tetra locala. (EDIT: la aceasta ora, s-a realizat interconectarea intre orasele mari din Romania, si alte tari/orase. Pe aceste dashboard-uri se pot vizualiza nodurile si statusul lor, server local RO: http://tetra.radiofarafiltru.ro  server extern RO: https://tetra-romania.ddns.net/  server Leipzig:  http://leipzig2000.dyndns.org:4047/  server Spania: https://tetra.raenac.net/ server Franta: http://tetra-france87.dyndns.org:8769/  etc ) Iau in calcul de asemenea, si montarea unui sistem de APRS cu un digipeater aprs, pt baloane meteo, translatat in pager prin POCSAG si aprs pt radioamatori. (in Bucuresti serviciul de localizare Tetra-GPS prin APRS este functional. Datele de localizare pt Bucuresti, trebuiesc trimise catre ID-ul 2263316 cu protocol LIP. Una din statiile mele, pe APRS-link.  Gasiti tot aici pe blog, setarile exacte care trebuiesc facute in CP) As mai vrea sa realizez si un link radio intre Bucuresti si Dealul Matau, si un link radio intre Dealul Istrita si Bucuresti. De fapt o sa fie ceva un pic mai complicat, pt alarmare la seisme, pe sistem paging/pocsag, de la Plostina =>Istrita=>Bucuresti=>Ploiesti=>Dealul Matau si asa mai departe... 
Testele pt acoperirea radio de la Plostina-Vrancioaia, le-am facut mai demult in 2013, si stiu exact cum trebuie sa fac link-ul si care este acoperirea radio locala.  https://radiofarafiltru.blogspot.com/2013/11/statia-seismica-vrancioaia-plostina.html
Ar fi frumos si o interfatare digitala cu DMR-ul printr-un hotspot, dar care interfata sa nu stea "pornita" tot timpul, pt ca pe DMR traficul este destul de intens, si s-ar tine ocupata frecventa tetra cu discutii interminabile din alte zone.( EDIT: sistemul de interfatare cu DMR a fost realizat, si traficul preluat este din TG26, comutabil sau deconectabil prin SDS tot catre gate-ul cu ID-ul 2263316) Daca implementez asa ceva, va fi in majoritatea timpului deconectata, doar in situatii speciale si de urgenta, s-ar putea conecta de la distanta. EDIT: by default gate-ul din Bucuresti monitorizeaza si emite pe  TG2263-Tetra, si in cazul in care se doreste conectarea la alt TG, se poate face prin SDS cu tg-ul si directia dorita, adresat catre ID- 2263316.

Se pot face multe sisteme, mai mult sau mai putin utile, pt ca exista know-how-ul, si teorie stiu toti, doar ca singura problema este resursa financiara pt achizitia echipamentelor, si resursa umana, pt ca nu poti de unu singur sa ridici piloni, antene, acumulatori etc, si de asemenea, nu poti de unu singur sa montezi/demontezi diverse subansamble, pt ca ar lua foarte mult timp. 
Nu minimizez deloc importanta know-how-ului sau partea de "conceptie mentala", dar de la teorie si un plan facut la o cafea pe terasa, pana la realizare practica, este un drum lung si anevoios.














































mai jos sunt poze si simulari radio, de la testele de acoperire in tetra, de pe Dealul Matau. 
Multumiri lui YO7NAE si lui YO7HIG pt testele radio. 





















A si ii multumesc jegului uman, si ne-am dat seama cu totii cine este, care exact ca un copil ofticos din ala cretin, care cand se supara pe gasca de joaca, pt ca nimeni nu il "inghite" cu figurile lui, se duce sa ii spuna lu' ta-su', ca ceilalti copii fug de el, si nu vor sa se mai joace cu el, a inceput sa manance rahat mintind undeva la o firma, ca vezi doamne "nu stiu ce" ilegalitate vrem noi sa facem cu o tehnologie care de fapt e "open source", adica transmisia pe pagere in mod POCSAG, evident adaptata cerintelor noastre de radioamatori, in frecventele noastre de radioamatori. A reinterpretat ceva ce am zis eu, in asa fel incat sa se inteleaga ca vreau sa fac o ilegalitate. Un fel de cai verzi pe pereti... :)) Ca la radio Erevan, "cu două mici precizări: nu era o Volgă, ci o bicicletă, şi nu i s-a dat, ci i s-a luat!“. Ii multumesc pt ca in felul asta ma ambitioneaza sa devin mai bun, si mai mult sa imi pun in practica (toate) planurile pe care le am in domeniul radioamatorism-ului si comunicatiilor radio. Atunci cand cineva mananca rahat despre tine, si altcineva incearca sa iti puna bete in roate, inseamna ca esti pe drumul cel bun, si ceea ce faci conteaza, si deranjeaza looserii care nu sunt capabili sa duca ceva la bun sfarsit. (nici macar nu incep ceva..)
Ne-am dat seama pana la urma cine esti, si o sa ramai o micime de om, care nu o sa fie bagat in seama nici o data. :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu