06 august 2020

despre radiatii radio si campuri magnetice

Am primit pe mail, zilele trecute, de la un fost coleg din TVR, un link catre un articol foarte interesant, despre radiatiile radio.
Din start, vreau sa va zic, celor care nu ma cunosc, ca nu sunt deloc genul ala de om cu "folia de aluminiu" pe cap. Cei care ma cunosc, stiu ca sunt chiar radioamator, (am indicativ radio atribuit de ANCOM, in urma unui examen) si ma ocup cu antene cabluri fire, emitatoare, si alte chestii electronice, sau care radiaza RF ori campuri magnetice. (radioamator, nu inseamna ca am post de radio pirat si emit manele)

Deci chiar sunt in masura, sa judec si sa emit ipoteze si afirmatii despre campurile de radio frecventa.
Evident ca fac distinctia intre un camp de radiatie ionizanta si radiatie neionizanta. Radiatia ionizanta, este cea emisa de materialele radioactive, sau atunci cand iti faci radiografie la plamani, si iti pune acel sort de plumb. Radiatia neionizanta, este cea emisa de walkie talkie-uri, rutere wifi, telefoane, etc.


Dar... si aici incepe acel mare "dar":

Orice radioamator care a construit sau a depanat vreo data o statie de emisie, s-a fript la mufa de antena cu radio frecventa. Da, orice walkie talkie, sau statie portabila de emisie, ori binecunoscutele statii unde vorbesc soferii cele de CB, cu puterea RF intre 1 si 4 wati, daca pui mana pe pinul central de la mufa de antena, o sa iti faca o arsura destul de nasoala.
Demult cand lucram in TVR, aveam un "spor de antena" in bani, pt ca lucram intr-un mediu cu un camp RF, foarte puternic. Si politaii care aveau statie de emisie, aveau la fel, spor de antena. Ulterior, s-a scos acel spor. De ce, nu stiu.
Treaba este foarte simpla: de cand lumea si pamantul, antenele si emitatoarele au fost amplasate la distanta de oameni, tocmai pt ca erau si sunt daunatoare. O statie de emisie fixa, este mai putin periculoasa, pt ca radio frecventa, pleaca ca apa printr-un furtun, pe cablu in sus la antena, acolo se disperseaza in eter, cu un unghi de plecare in sus. Plus faptul ca statia emite un timp scurt, cat se vorbeste la ea, apoi ea ramane pe receptie, si nu mai radiaza. Si inca doua fapte de care trebuie tinut cont: frecventa de emisie, care e mult mai joasa la statiile de emisie, fata de telefoane si wifi si puterea RF.
Eu am mai scris aici pe blog, si mai demult, ca nu mi se pare o idee buna, sa tii in mana, sau langa ureche, un emitator radio, cu antena expusa la 1 mm de piele, emitator care in 80% din timp, emite in continuu. Deci clar asta nu e o idee buna. Evident, efectele pe timp scurt, nu se vor vedea. Dar sa faci constant treaba asta, sa te expui unui camp RF, sigur nu e ok.
Plus faptul ca cine a scris acel articol, l-a scris foarte bine, nu tii un singur emitator, tii 4 emitatoare independente, emitatorul de GSM, emitatorul de WIFI, emitatorul de Bluetoth, emitatorul pt NFC. Sa zicem ca receptorul de GPS nu e nociv, pt ca e receptor, nu emite.
Repet, am ca hobby radioamatorismul, am statii de emisie, si construiesc emitatoare si antene si stiu exact cum se comporta radio frecventa, inca de pe vremea cand nu exista telefonie mobila. 
Inca o chestie care trebuie mentionata: atunci cand telefonul mobil nu are acoperire de la releul la care incearca sa se conecteze, partea de emisie din telefon isi mareste puterea pt a reusi sa comunice cu releul. Acel modul se numeste AGC, automatic gain controller.

Mai jos este un album foto, cu poze din activitatea mea ca radioamator. Sunt convins ca un simplu cititor, nu a avut de a face cu aparatele si antenele la care am avut eu acces in activitatea mea ca radioamator.

Sfaturile mele, sunt aceleasi pe care le da si acel inginer in articolul pe care il voi pune mai jos,
nu te expune inutil la RF. Incearca pe cat posibil sa ai laptop si alte device-uri legate la net, pe cablu. Opreste wifi-ul cand nu iti este necesar. Incearca sa nu vorbesti cu orele la telefonul mobil. Plus restul sfaturilor care sunt date in articolul de mai jos.
Exact cum zicea Dem Radulescu in BD, "nu te expune inutil"  :)
Unele aspecte nu sunt explicate foarte bine in articol, si le-as fi modificat mai pe intelesul tuturor, dar mi-ar lua destul timp, asa ca o sa las articolul original.

aici este articolul original:
mai jos luat cu copy/paste

Sunt foarte mulţi aceia care se cred imuni şi că ei nu pot fi afectaţi de energia din domeniul microundelor. Totuşi, scriu aici câteva sfaturi pentru utilizarea transmiţătoarelor în condiţii de relativă siguranţă.


Cum să te protejezi de expunerea la microundele produse de aparatura electronică?

Reguli generale:

Reguli pentru zonele de locuit populate:

În zonele populate trebuie să luăm mai multe măsuri de siguranţă. Aici ne atacă dispozitivele vecinilor precum şi dispozitivele noastre. Dacă dispozitivele noastre pot fi controlate şi este suficient să urmăm cele mai de sus, cele ale vecinilor sunt mai greu sau chiar imposibil de controlat.

Reguli pentru zonele de locuit izolate:

În zonele izolate se întâmplă un alt fenomen. Datorită distanţei mari între transmiţătoare, emiţătorul din mâna omului, telefonul celular, emite intensităţi mari de radiaţie pentru a putea ajunge la releul de retransmisie aflat undeva la 5 km. Aici, în zone izolate, dispozitivele proprii crează premisele contaminărilor grave cu radiaţi. Socul energetic este foarte mare pentru celulele umane. Se vor dezvolta tumori grave şi mari.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu